Nagyvilág

Ebéddel teszteli egymást Ferenc és Benedek

Egy új és egy volt katolikus egyházfő találkozik: Ferenc pápa szombaton Castel Gandolfóban meglátogatja elődjét, az immár nyugalmazott XVI. Benedeket, akik február 28-án mondott le.

Ferenc pápa délben helikopterrel indul Vatikánvárosból a Rómától húsz kilométerre levő pápai rezidenciára. Negyed óra alatt érkezik meg Castel Gandolfóba, ahol a program szerint együtt ebédel XVI. Benedekkel. Ezután visszatér a Vatikánba.

A március 13-án megválasztott pápa ugyanazt az utat teszi meg, amelyet elődje tett lemondása napján. XVI. Benedek február 28-án szintén helikopterrel hagyta el a Vatikánt, és Castel Gandolfóba vonult vissza, ahol aznap este lemondott. Utolsó pápai útját a világsajtó egyenesben közvetítette.

Ferenc pápa megválasztása estéjén bejelentette, hogy minél előbb találkozni akar elődjével. Az új egyházfő a Szent Péter bazilika lodzsáján pápaként való megjelenése óta minden beszédében megemlítette XVI. Benedeket, köszönetet mondva neki az egyház érdekében végzett munkájáért. A konklávé után telefonon beszéltek egymással.

700 éves precedens

Az olasz sajtó szerint “az új és a régi pápa találkozójára” egyetlen precedens van: a szintén lemondott V. Celesztín és utódja, VIII. Bonifác pápa között. Ez a találkozó 1294 decembere és 1296 májusa, vagyis V. Celesztin lemondása és halála között történt. Azzal a különbséggel, hogy VIII. Bonifác őrizet alá helyezte elődjét. Találkozhatott egymással az 1406-ban pápává választott XII. Gergely és az Avignonban székelő ellenpápa, XIII. Benedek, akikkel egy időben V. Sándort is egyházfővé választották.

Főpróba

A Ferenc pápa és XVI. Benedek közötti első ebédet “egymás mellett élési főpróbának” nevezte a Corriere della Sera. A napilap azt írta: “majdnem mindenki meg van róla győződve, hogy ez nem okoz majd problémát”.

A nyugalmazott pápa lemondása napján engedelmességet fogadott utódjának. XVI. Benedek Castel Gandolfóba való visszavonulása óta nem nyilatkozott, nem mutatkozott.  A volt pápával a Vatikánban az utódjáról tanácskozó bíborosok sem találkoztak, csak táviratot küldtek neki.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő arról számolt be, hogy XVI. Benedek a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füstöt és Ferenc pápa beiktatását a televízión keresztül követte. A szóvivő hozzátette, hogy XVI. Benedek májusban költözik vissza a Vatikánba, a pápai állam területén lévő Mater Ecclesiae-kolostorba.

Lemondása előtt XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy nem fog utazni, konferenciákra és más találkozókra járni, teljesen visszavonul a világtól, az egyháznak és az imának szenteli “élete utolsó szakaszát”.

Ketten a Vatikánban

Precedens nélküli, hogy két pápa egyszerre éljen a Vatikánban. Mi lesz akkor, ha a pápai nevét megtartó XVI. Benedek akár csak egy könyvet jelentet meg? – kérdezték az újságok.

A “mai kommunikációs társadalomban” nehéz lesz úgy tenni, mintha a másik pápa “ott se lenne” – vélte az olasz sajtó, kiemelve, hogy Ferenc pápát megválasztása óta Georg Gänswein, a pápai ház prefektusa, XVI. Benedek személyi titkára kíséri mindenhova.

A lapok ugyanakkor nem zárták ki, hogy a két pápa egymás mellett élése éppen a lemondásával rendkívüli lépést tevő XVI. Benedeknek és a tetteiben eddig szintén rendkívülinek mutatkozó Ferenc pápának sikerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik