Nagyvilág

Olli Rehn lemondta budapesti útját

Az EU pénzügyi biztosa a ciprusi helyzetre hivatkozott.

Tekintettel a ciprusi mentőcsomag körül kialakult helyzetre, lemondta keddi budapesti látogatását Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa – közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium kommunikációs titkársága.

Az európai biztos előbb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel tartott volna közös sajtótájékoztatót, majd az Európai Bizottság budapesti képviseletén tartott volna előadást „Gazdasági és monetáris unió – az európai növekedés motorja” címmel. Olli Rehn látogatása azért lett volna különösen jelentős, mert a magyar kormány arra számít, hogy idén kikerülhet az ország a túlzottdeficit-eljárás alól.

A magyar szál

Korábban Olli Rehn azt mondta, hogy Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van. Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa a szervezet téli előrejelzésének ismertetésekor úgy fogalmazott: a magyar kormány többlet konszolidációs lépéseket tett, amelyek közül néhányat az Európai Bizottság még nem vett figyelembe jelenlegi előrejelzésében. „A szervezet még mindig vizsgálja, hogy ezeknek az intézkedéseknek milyen ideiglenes, illetve tartós hatása van” – tette hozzá. Megismételte: a magyar kormány elkötelezettségét jelezte a 3 százalék alatti hiányszint tartására.

A ciprusi szál

Az Európai Unió politikusai szombat hajnalra állapodtak meg arról, hogy 10 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtanak Ciprusnak, cserébe viszont a szigetország megemeli a társasági adót, és egyszeri illetéket vet ki a bankbetétekre. Ez – sok elemző szerint – újabb tabut dönt meg, hiszen eddig a kisbefektetők pénze sérthetetlen volt az európai válságkezelés során.

A hírre szombaton megrohanták a bankfiókokat Cipruson, a hétfői tőzsdei és devizapiaci hangulatra pedig szintén rányomta bélyegét a lépés, amit a részvénypiacokon leginkább a bankszektor szenved meg. Hétfőn a nicosiai törvényhozás elnöke közölte: a ciprusi törvényhozás keddre halasztja az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást annak érdekében, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról.

A forint ingadozása a ciprusi helyzetre vezethető vissza

A forint hétfői árfolyam-ingadozása „közvetlenül és egyértelműen” a ciprusi helyzetre vezethető vissza a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár szerint. Cséfalvay Zoltán hétfőn újságírók előtt úgy fogalmazott: a ciprusi kormány intézkedése egyértelmű jelzés arra is, hogy az Európa Unió és a Nemzetközi Valutalap (IMF) mentőakcióinak van olyan közvetlen hatásuk, amely a lakosságot mélyen érinti. Az államtitkár múlt heti hírekre reagálva leszögezte: a magyar kormány eltökélt abban, hogy tartja a 3 százalék alatti államháztartási hiányt, tehát semmilyen választási költségvetést nem tervez. Emellett hangsúlyozta azt is: a magyar kormánynak és az országnak sem érdeke a gyenge valuta, vagy a valuta leértékelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik