Nagyvilág

Egyre több a döglött disznó a kínai folyókban

Már a 13 ezret is meghaladja a Sanghajban és a város környéki folyókból kihalászott döglött sertések száma, amely napról napra nő, a tetemek pontos eredete még mindig nem tisztázott.

A kínai állami média beszámolója szerint Sanghaj fő folyójából, a kelet-kínai metropoliszt kettészelő Huangpu folyóból az elmúlt másfél hétben összesen 9500, a környező folyókból pedig több mint 3600 döglött sertés tetemét halászták eddig ki a hatóságok. Az elpusztult állatok származási helye továbbra sem tisztázott, a rendőrség jelenleg is nagy erőkkel nyomoz az ügyben.

Korábban még “csak” 1200 tetemről szóltak a hírek.

Mindezidáig egy sertéstelep ismerte el, hogy a folyóba dobással szabadult meg a korábban betegségben elhullott disznótetemektől. A kínai központi televízió, a CCTV riportja szerint ez általános gyakorlat a vidéki területeken. Helyi híradások szerint még a mostaninál is több disznótetemet találhatnak a vizekben, mivel a Sanghaj felett fekvő Csiahszing városban az év eleje óta mintegy 70 ezer állat pusztult el a kezdetleges tenyésztési módszerek és a szélsőséges időjárás miatt. Azt a helyiek ugyanakkor tagadták, hogy az állatokat valamilyen járvány tizedelné.


Fotó: AFP

A vízügyi hatóságok a múlt héten arról adtak tájékoztatást, hogy vizsgálataik egy sertésekre halálos, emberekre viszont nem átterjedő vírust, az úgynevezett sertés circovírust (porcine circovirus, PVC) mutatták ki a vízben. Minden más teszt – így a sertésinfluenzára, a száj- és körömfájásra és a járványos hasmenésre vonatkozó is – negatív eredményt hozott.

A sanghaji vízügyi hatóságok igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, mondván, az eset nem befolyásolta a helyi ivóvíz minőségét, a kihalászott sertések húsának értékesítését elkerülendő pedig rendszeresen ellenőrzik a helyi piacokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik