Nagyvilág

Erdő Péter: Máris példát mutatott az új pápa

ferenc páoa (ferenc pápa, )
ferenc páoa (ferenc pápa, )

Latin-Amerika-szerte hosszan tartó örömünnepet idézett elő az argentin Jorge Mario Bergoglio bíboros katolikus egyházfővé választása. A konklávén részt vevő Erdő Péter esztergom-budapesti érsek szerint máris példát mutatott híveinek az új katolikus egyházfő.

A vatikáni konklávé az ötödik szavazási fordulóban választotta meg Bergogliót a lemondott XVI. Benedek pápa utódjául. Utoljára az ókorban állt Európán kívüli pápa az egyház élén. A legnagyobb ünnep a latin-amerikai térségben természetesen Argentínában volt, ahol tömegek vonultak az utcákra és a templomokba, hogy éltessék az országban népszerű bíboros megválasztását.

A hívők többségét meglepte és megindította Bergoglio megválasztása, de azt követően Buenos Aires katedrálisához százával özönlöttek a helyiek, sokan füttyökkel és tülköléssel adtak hangot örömüknek.

Brazíliában némi ürömként keveredett a hívek örömébe, hogy nem brazil lett a pápa, hiszen Odilo Scherert, Sao Paulo érsekét nagyobb esélyesként tartották számon, mint az argentin bíborost.

Fotó: AFP

Találkozik elődjével

Már csütörtökön találkozik elődjével, XVI. Benedekkel a most megválasztott új katolikus egyházfő, Ferenc pápa. Az argentin bíborosból lett szentszéki vezető Castel Gandolfóban keresi fel XVI. Benedeket, aki február végén távozott hivatalából, másnap Ferenc pápa már új minőségében találkozik a bíborosi testület tagjaival is.

Megfigyelők szerint a Castel Gandolfó-i találkozónak fontos szerepe lehet azon aggodalmak eloszlatásában, amelyek esetleges hatalmi konfliktusokra vonatkoztak a visszavonult és az új pápa között.

Csak Ferenc

A Vatikán szerdán késő este hivatalosan közölte, hogy a katolikus egyház új vezetőjének neve Ferenc pápa, a név előtt nem szerepel az egyes sorszám. Mivel a sajtóban többféleképpen jelent meg az új pápa neve, Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője igyekezett eloszlatni minden lehetséges félreértést. Emlékeztetett, hogy Jean-Louis Tauran bíboros egyszerűen Ferencet mondott, amikor közhírré tette az új pápa nevét, s az első vatikáni közleményben is a Ferenc szerepelt.

A pápa majd akkor lesz I. Ferenc, ha már “lesz egy II. Ferencünk” – mondta a szóvivő.

Méltatja Erdő Péter

Máris példát mutatott híveinek a szerdán megválasztott új katolikus egyházfő a konklávén részt vevő Erdő Péter esztergom-budapesti érsek értékelése szerint, hiszen egyszerű fehér reverendában jelent meg, és kedves, közvetlen stílusban szólt a hívőkhöz. A Vatikánból való távozása előtt az esztergom-budapesti érsek azt is elmondta, hogy már a konklávé napjaiban beszélgetett a pápává választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíborossal.

Fotó: AFP

“A konklávé mindenképpen mély élmény nekünk, pápaválasztó bíborosoknak, már csak azért is, mivel az új pápa a közvetlen környezetünkből kerül ki. A megválasztása előtti órákban beszélgettem Bergoglióval, azt kérdeztem tőle, járt-e már Magyarországon. Azt válaszolta, hogy nem. Ki is javítottam, hogy még nem” – számolt be Erdő Péter. Kiemelte, hogy Bergoglióval olasz származású vezetője lett az egyháznak, ahogyan “Buenos Aires lakosságának a fele is olasz származású”. Állítása szerint az egyházfő első beszédeiben fogja elmondani, mit tart prioritásnak. “Fontos lesz a beiktatásán mondott első hivatalos beszéde” – hangoztatta Erdő Péter.

Érkeznek a gratulációk

Egyesült Államok szívből gratulál őszentségének, Ferenc pápának, aki a világ 1,2 milliárd katolikusának vezetője lesz, és a hit és remény jelképeként szolgál majd mindenki számára – írta közleményében John Kerry, az Egyesült Államok katolikus külügyminisztere.

A Zsidó Világkongresszus reményei szerint a most megválasztott Ferenc pápa irányítása alatt megmarad az elmúlt két évtizedben kialakított szoros kapcsolat a zsidóság és a katolikus egyház között.

Jézus szülőhelyére, Betlehembe hívta meg az újonnan választott katolikus egyházfőt Mahmúd Abbász palesztin elnök. A Palesztin Hatóság vezetője gratulált Ferenc pápának, és bejelentette a hivatalos invitálást a Jeruzsálemhez közeli bibliai város meglátogatására.  Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az új egyházfő fellép majd a Szentföld békéjéért.

A pápáról itt talál néhány meglepő tényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik