Nagyvilág

Nem biztos, hogy sikerül bebalzsamozni Chávezt

chávez (chávez)
chávez (chávez)

Meglehetősen nehéz az eljárás, pedig orosz specialistákat is hozattak Venezuelába.

Nem biztos, hogy sikerül bebalzsamozni a múlt héten elhunyt venezuelai elnök, Hugo Chávez holttestét – jelentette be Nicolás Maduro ideiglenes államfő. Mint mondta, a tudósok véleményéből ítélve ez meglehetősen nehéz lesz.

Oroszországból és Németországból érkeztek Venezuelába balzsamozáshoz értő szakemberek. “Nagyon bonyolult eljárásról van szó, és kötelességem tájékoztatni önöket arról, hogy talán nem sikerül elvégezni” – tette hozzá

A Lenin holttestét karbantartó orosz szakértők korábban úgy nyilatkoztak, hogy Oroszország minden tekintetben élen jár a balzsamozási technológiákban, hosszú évekre visszanyúló tapasztalata van, részletesen kidolgozott eljárásokat alkalmaznak. Oroszországban először Lenin holttestét balzsamozták be, majd Sztálinét is.

Hugo Chávez március 5-én halt meg – ugyanaznap, mint Sztálin, csak hatvan évvel később -, de Maduro csak két napra rá jelentette be, hogy holttestét bebalzsamozzák és üvegkoporsóba helyezik a mauzóleummá átalakítandó forradalmi múzeumban. A holttestet egy héten át tartották ravatalon a caracasi katonai akadémián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik