Nagyvilág

Még a kondigépeket is otthagyjuk az afgánoknak

afganisztan(210x140)(1).jpg (afganisztán, )
afganisztan(210x140)(1).jpg (afganisztán, )

Több mint négyszázmillió forint értékű vagyont - például páncélozott autókat, fürdőkonténereket, kondigépeket - ad át az afgán hatóságoknak a március végén kivonuló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT).

Kapcsolódó cikkek

Az állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló, a Magyar Honvédség által további rendeltetésszerű használatra már nem alkalmas vagy Magyarországra gazdaságosan nem szállítható vagyonelemeket (kivéve a fegyverzeti, a veszélyes és a környezetre ártalmas anyagokat) térítésmentesen átadják az afgán állami és helyi hatóságok felszereléséhez történő magyar hozzájárulásként.

Átadjuk a tábort

Az állam tulajdonában és a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központ vagyonkezelésében álló páncélozott (B6) Toyota Land Cruiser típusú terepjáró gépkocsit is ingyen megkapják az afgán biztonsági erők. Az átadandó vagyonelemek között vannak elektronikai, gépjármű-technikai, elhelyezési, egészségügyi, ruházati, élelmezési, humán, üzemanyag-technikai, kiképzés-technikai, közlekedési, vegyvédelmi és műszaki-technikai anyagok.

Már csomagolnak katonáink – Fotó: MTI

A Magyar Honvédség célja, hogy a PRT táborát működőképes állapotban adja át az afgán hatóságoknak. Ez az oka annak, hogy a költséghatékonyan haza nem szállítható vagy a honvédség számára már felesleges eszközöket az utolsó váltás a táborral együtt átadja az afgán hatóságoknak.

A PRT kezelésében lévő, honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított anyagok összértéke 433 millió forint. Ebből az úgynevezett ingatlanvagyoni elemek 189 millió forint értékűek – ezek között a legnagyobb mennyiségben különböző lakókonténerek szerepelnek, összesen 60 darab, de ide tartoznak még az iroda-, fürdő-, illetve vécékonténerek is.

Zsebszámológépet is kapnak

Az ingóságok közül a magyar PRT 7700 vagyonelemet ad át az afgán hatóságoknak, amelyeknek összértéke mintegy 243 millió forint. Ezek között van például a Toyota páncélozott autó és Nissan gépkocsi is, 42 klímaberendezés, 3 aggregátor és 30 asztali számítógép. Ezek mellett a magyar katonák kondigépeket, mosó- és mosogatógépet, dohányzóasztalt, íróasztalt, irodai karosszéket, fémvázas ágyakat, összecsukható hordágyat, marmonkannákat, ingeket, kabátokat, védőkesztyűket, viharlámpát, vízszivattyút, utászlapátot és utászcsákányt, étel- és italkonténereket, de még zsebszámológépet is hagynak az afgán táborban.

A Honvédelmi Minisztérium a magyar PRT kivonulásával mintegy 25 konténernyi felszerelést hoz haza Afganisztánból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik