Nagyvilág

Elítélik a hajléktalanok megbélyegzését

Tiltakozik a Magyarországon élő hajléktalan emberek kriminalizációja ellen a Hajléktalansággal Foglalkozó Nemzeti Szervezetek Európai Szövetsége (FEANTSA).

A FEANTSA tagjai aggodalmukat fejezik ki a magyar kormány azon erőfeszítései miatt, hogy azokat a hajléktalan embereket, akik nem találnak szállást, bírsággal és szabadságvesztéssel büntessék. Az elmúlt két év során a kormányzat szisztematikusan támadja a mélyszegénységben élő sérülékeny csoportokat, és a magyar alaptörvény perverz módosításával lehetővé teszi a „közterületen életvitelszerűen tartózkodó” emberek elleni ítéleteket – írják közleményükben.


Fotó: Kummer János

Emlékeztetnek arra, hogy 2011 év végén, amikor a magyar kormány elfogadta az első olyan törvényt, amely lehetővé tette mindazok bebörtönzését, akik hat hónapon belül két alkalommal követték el a közterületen alvás „vétségét”, már felhívták a figyelmet e problémára. A helyzet azóta még sokkal rosszabb lett. Magyar és európai emberjogi és aktivista csoportok kitartó kampányának köszönhetően a magyar Alkotmánybíróság 2012. novemberében eltörölte a kérdéses törvényt.

Az alkotmánymódosítás egyértelműen ellentétes mindazon nemzetközi emberjogi egyezmények szellemével, melyeket Magyarország aláírt, ideértve a Módosított Európai Szociális Kartát, az Emberi Jogok Európai Konvencióját, az ENSZ Emberi Jogi Nyilatkozatát, a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát és az Európai Unió Alapvető Jogi Kartáját.

A hajléktalanság az alapvető emberi jogok és méltóság elfogadhatatlan megsértését jelenti, ami az EU tagállamaiban élő emberek mindennapjait tartósan meghatározza. A társadalmi kirekesztés és növekvő szegénység egyik legegyértelműbb mutatója. Messzemenő jelentősége van mind az azt megtapasztaló egyének, mind a tágabb társadalom számára.

Az EU több tagállama különböző sikeres megközelítéseket alkalmazott a hajléktalanság felszámolása érdekében. A hajléktalan emberek kriminalizálása nem elfogadható válasz. Azok a büntető intézkedések, melyek megbélyegzik és kriminalizálják a hajléktalan embereket, kegyetlenek, hiszen a legsérülékenyebbeket büntetik.

Ezek az intézkedések, legyen szó akár az olyan mértékű pénzbírságról, melyek a nincstelenek számára megfizethetetlenek, vagy szabálysértési és egyéb apró vétségek miatti elzárásról, még jobban megnehezítik azt, hogy a mélyszegénységben élők kitörjenek helyzetükből. Az emberekre további megbélyegzés, óriási bürokratikus teher és adósság nehezedik, amely ellehetetleníti a társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjukat. A kriminalizáció nem hatékony, hiszen valódi megoldás helyett csak láthatatlanná teszi a hajléktalanság oly látványos problémáját – hangsúlyozza a FEANTSA.

Az állásfoglalást többek között elküldték az Európai Unió Alapvető Jogi Bizottságának és az Európa Tanács Emberjogi Biztosának is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik