Nagyvilág

Bajnai: Nemzedéknyi időre veszhet el a remény

A volt kormányfő szerint nagy bajba kerülünk, ha a jövő évi választásokon nem sikerül véget vetni Magyarország zuhanásának.

A 2014-es választások kérdése nem egyszerűen az, hogy a baloldal legyőzi-e a jobboldalt, vagy fordítva, hanem korszakváltásnak kell következnie – mondta hétfő este Bajnai Gordon Londonban, ahol Nagy-Britanniában élő magyaroknak tartott fórumot.

A politikus sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít a 2014-es választásoknak, mint bármely eddigi korábbinak. Véleménye szerint jövőre korszakváltást kell elérni, mert két évtizede nem rendezett kérdéseket kell megoldani. Ezek között első helyen említette a korrupció gyökerestől való kiirtását a politikából. Elismerte, hogy az nem az elmúlt három évben honosodott meg a magyar politikában, most azonban “elképesztően koncentrálttá vált”. Bárhol, ahol “az állam valamit közbeszerez, ahol hirdet, ahol épít, beruház, mindenütt ugyanannak a vállalkozói csoportnak a különböző nyúlványai látszanak” – fogalmazott.

Pártja ezért azt szeretné, hogy ha a magyar állam egy magáncéggel bármilyen szerződést köt, az csak akkor léphessen hatályba, ha az internetre felkerül.

Bajnai Gordon szerint emellett rendbe kell rakni az alkotmányt, amelyet épp most rontottak el még jobban, mint amilyen volt. Szerinte kétharmados többség híján is lehet politikai egyezségeket kötni. “Kétharmaddal természetesen könnyebb, anélkül nehezebb, de akkor is meg lehet csinálni, ha van egy erős mandátum (…) Ha megbukik végre, megérdemelten ez a kurzus, annak következtében nagyon sok pozíció átértékelődik” – fogalmazott a volt miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik