Nagyvilág

Botrány a brit kórházakban

Több mint ezren azért haltak meg a brit kórházakban, mert a költséghatékony működésre hivatkozva a betegek érdekeit nem vették figyelembe.

Az utóbbi évek legnagyobb egészségügyi botránya van kibontakozóban Nagy-Britanniában: a Nemzeti Egészszégügyi Szolgálat (NHS) szemet hunyt egyik kulcsintézményének visszás működése felett. Nyilvánosságra hozták a mid-staffordshirei kórházakban tapasztalt mulasztásokról készült jelentést, amely több mint 1200 betegről tesz említést, akik idő előtt vesztették életüket 2005 januárja és 2009 márciusa között az elégtelen kórházi ellátás eredményeként – írja a kitekinto.hu.

Sajtóinformációk szerint a szóban forgó intézményben gyakran lehetett hallani egyes betegek segélykiáltásait, akik hiába könyörögtek fájdalomcsillapítóért. A nővérhívó gyakran csengett megválaszolatlanul, sokan a saját ágyukban voltak kénytelenek könnyíteni magukon és voltak, akik dehidratáltság miatt a betegszobák asztalaira helyezett vázákból jutottak folyadékhoz.

A mulasztásokat jobbára a költségvetés szorosabbra húzása okozta azáltal, hogy a beteg érdekeit a központilag előirányzott keretszámoknak és céloknak rendelték alá. Orvosokat és ápolókat bocsátottak el, így az alkalmazottak vállára többszörös munka, illetve felelősség szakadt. Számos, egyébként is kritikus állapotban lévő beteg kezelését el kellett halasztani.

Azokat, akik a visszaélésekről jelentést kívántak tenni feletteseiknek, egyszerűen kiközösítették vagy hallgatásra kényszerítették. Az ügyekről beszélő egyik ápolónőt paranoid skizofréniával vádolták meg, így vonva kétségbe szavahihetőségét, másokat pénzzel igyekeztek hallgatásra bírni – olvasható a brit sajtóban.

Sokan a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat vezetőjét, Sir David Nicholsont teszik felelőssé a helyzet eldurvulása miatt. Nicholson azonban tagadja a vádakat, azzal védekezve, hogy képtelenség átlátni minden egyes kórház belső viszonyait.

Ennek ellentmond az a levél, amely a napokban került a Daily Mail szerkesztőségének birtokába. Ebben Nicholson a két staffordshirei kórházban tett látogatása után elismerését fejezi ki a kórházszövetség akkori igazgatójának, Martin Yeatesnek addigi munkájáért, amellyel a kórház egyre javuló statisztikáival nagyban hozzájárult a nemzeti egészségügyi célok eléréséhez.

David Cameron miniszterelnök a felelősök megbüntetését ígérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik