Nagyvilág

Lemondott a pápa, vége a bojkottnak

A muzulmánok szerint újraindulhat a párbeszéd a katolikus egyházzal.

Kitörölhetetlen nyomot hagy

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka mély szomorúsággal fogadta a XVI. Benedek pápa lemondásáról szóló hírt – jelentette az AsiaNews hírportál.

A pátriárka méltatta a pápa fontos teológiai és patrisztikus (egyházatyák bölcseletére vonatkozó) kultúráját, akárcsak korszerű gondolkodását. XVI. Benedek alapvetően hozzájárult az ortodoxokkal való párbeszédhez – jelentette ki.

“Benedek pápa kitörölhetetlen nyomot hagy a katolikus egyház életében és történelmében. Az emberek évekig fognak beszélni az írásairól. Ezek tanúsítják alapos teológiai tudását, kapcsolatát a modern világgal, élénk érdeklődését az emberiség problémái iránt” – mondta.

Egy mester mindig is mester marad

XVI. Benedek a vallások közötti kapcsolatok támogatója volt – mondta Rómában Elia Richetti, az olasz rabbik közgyűlésének elnöke arra a hírre reagálva, hogy a pápa bejelentette lemondását.

A SIR katolikus hírportál tudósítása szerint a főrabbi nagyra értékelte a katolikus egyházfő szellemi nagyságát. “Egy mester mindig is mester marad, még akkor is, ha korára való tekintettel nem tudja feladatait ellátni” – állapította meg.
Elmondta, hogy voltak idők, amikor attól tartottak, XVI. Benedek lassíthatja a vallásközi párbeszéd alakulását. Később azonban kiderült, hogy a pápa “a vallások közötti kölcsönös tiszteleten alapuló, megfelelő kapcsolatok nagy támogatója” volt.

A főrabbi reményét fejezte ki, hogy a két vallás tovább haladhat a kölcsönös tisztelet útján, a kölcsönös megértés, a béke, az erkölcsi és a társadalmi értékek szellemében.

A labda a Vatikánnál

Egyiptomi muzulmán vezetők szerint XVI. Benedek lemondásával megnyílhat az út a katolikus egyházzal való párbeszéd előtt, amely a pápa vitatott kijelentései miatt megszakadt.

“A kapcsolatok újraindulása a Vatikánnal a leendő pápa által teremtett új légkörtől függ majd” – szögezte le Mahmúd Azáb, a szunnita iszlám legnagyobb teológiai tekintélyének számító intézmény, a kairói al-Azhar nagyimámjának tanácsadója. “A kezdeményezés lehetősége most a Vatikán kezében van” – tette hozzá.    Juszef al-Karadávi, egyiptomi származású befolyásos katari teológus azt mondta, az általa vezetett muzulmán ulemák (vallástudósok) nemzetközi uniója bojkottálta a pápát annak 2006-os nyilatkozata után. “Most Isten azt akarta, hogy újrakezdjük a párbeszédet az új pápa megválasztása után” – mondta derűlátóan.

Egy ilyen dialógusra pedig különösen nagy szükség van most, amikor a régió számos országában az arab tavasz nyomán az iszlamisták váltak a meghatározó politikai erővé.

2006-ban XVI. Benedek felháborította az iszlám világot egy bizánci császár idézésével, aki Mohamed prófétát “rossz és embertelen” ötletek erőszakos terjesztőjeként írta le. 2009-ben azután újrakezdődött a két vallás közötti dialógus, nem sokkal később azonban ismét megszakadt, amikor a katolikus egyházfő a keresztény kisebbségek védelmére szólított fel, miután 2011. január 1-jére virradó éjjel öngyilkos merényletet hajtottak végre Alexandriában egy templom ellen.

Akkoriban az al-Azhar úgy döntött, felfüggeszti a Vatikánnal való közös találkozókat, az iszlám elleni újabb támadásnak minősítve XVI. Benedeknek a régióban élő keresztényekről tett kijelentéseit.

Arról, hogy a pápa mivel indokolta lemondását, itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik