Nagyvilág

Ők örülnek a pápa lemondásának

Papa(2)(960x640)(1).jpg (pápa)
Papa(2)(960x640)(1).jpg (pápa)

A pedofil papok áldozatai szerint XVI. Benedek „semmit sem tett” értük. A Notre Dame-ban félmeztelen nők „ünepeltek".

XVI. Benedek pápa „semmit sem tett” a pedofil papok és az őket fedező hierarchia megbüntetéséért – vélekednek az egyesült államokbeli és ír áldozatok, akik remélik, hogy utódjának elsődleges célja lesz a kléruson belüli pedofília elleni harc.

XVI. Benedek mérlege „lehangoló”

„Nagy nyilatkozatokat tett, de azokat semmilyen tett vagy intézkedés nem támasztotta alá. Uralkodása alatt a gyerekek továbbra is veszélyben voltak” – mondja Barbara Blaine, a papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) elnöke. Az Egyesült Államokat – Írországhoz hasonlóan –- rendszeresen rázták meg az elmúlt években szexbotrányok, amelyek szereplői a klérus tagjai és az ő viselt dolgaikat palástoló hierarchia tagjai voltak.

Jose Gomez Los Angeles-i érsek e hónap elején – bírósági rendelkezésre – közzétette mintegy száz katolikus pap feltételezett pedofil ügyeinek aktáit. Tavaly szeptemberben Kansas államban bűnösnek találtak egy püspököt abban, hogy nem jelentette egy feltételes szabadlábon lévő pedofil pap tetteit. Néhány hónappal később a philadelphiai érsekségen dolgozó William Lynn papot ítélték több év börtönre hasonlókért. Az amerikai püspöki konferencia jelentései szerint 1950 óta több mint 6100 papot vádoltak meg pedofíliával, 16 ezer áldozatot azonosítottak, 2,5 milliárd dollárt fordítottak bírósági és gyógyászati költségekre.

A megoldás a pápa lábai előtt

„De ez nem amerikai, hanem világprobléma” – folytatja Blaine asszony, aki szerint a probléma megoldása még „XVI. Benedek lábai előtt hever. A hátralévő két hétben is hozhatna még olyan egyszerű intézkedéseket, amelyeknek óriási hatásuk lenne a gyermekek és egyházunk megvédésére a világban”. Például feltehetné az ismert vétkesek nevét az internetre, mint tette azt harminc amerikai püspök, vagy utasíthatná a püspököket, hogy jelentsenek a rendőrségnek mindent, amit nemi visszaélésekről megtudnak.

Robert Hoatson, a Road To Recovery áldozatsegítő szövetség elnöke (volt pap és egykori áldozat) szerint „a pápa semmit sem tett”, és „nagyon örülök, hogy lemondott”. „A dolgok csak akkor változtak, amikor bátor áldozatok fenntartották a nyomást, az igazságszolgáltatás pedig dokumentumaik közzétételére kötelezte az egyházmegyéket. Az egyház az esetek többségében mindent eltitkolt, amíg az igazságszolgáltatás nem utasította, hogy tegye közzé” az értesüléseit – mondta.

Ezt várják az új egyházfőtől

„A következő pápának szembe kell szállnia e problémával, ez a legfontosabb, mert a gyermekeket érinti, és világprobléma – folytatta Hoatson, javasolva a szükséges intézkedéseket meghatározó szakértői bizottság létrehozását. – És ha ez a (vétkeket) eltussoló püspökök menesztését jelenti, hát legyen úgy.”

Írországban a Survivors of Child Abuse egyesület üdvözölte a pápa lemondását. „E pápának nagy lehetősége volt arra, hogy szembenézzen a katolikus egyházon belüli bántalmazások évtizedeivel. Sok mindent ígért, de végül semmit sem tett” – mondta a szervezet egyik vezetője, John Kelly.

„Az egyháznak el kell ismernie azt, ami történt. El kell ismernie, hogy beengedte az ördögöt, és megtűrte ötven éven át – fűzte hozzá Kelly. – Az egyház nem tud előbbre jutni. A pápai funkciót megmérgezték a botrányok, és ez így lesz továbbra is, ha a katolikus egyházfő nem indít támadást a probléma gyökere ellen.”

A párizsi Notre Dame-ban is „ünnepeltek”

A pápa lemondását „ünnepelte” kedden félmeztelenül a Femen nőjogi szervezet nyolc aktivistája a párizsi Notre Dame-katedrálisban. A fiatal nők a turisták között elvegyülve, hosszú télikabátban érkeztek a székesegyházba, amit levettek magukról a Notre Dame fennállásának 850 éves alkalmából készült, átmenetileg a főhajóban kiállított új harangok előtt. Ezt követően fadarabok segítségével megszólaltatták a harangokat, s közben angolul azt kiabálták: „Pope no more!” (Soha többé pápát!) Meztelen felsőtestükön a következő feliratok voltak láthatók: „No homophobie” (nem a homofóbiára), „Crise de la foi” (a hit válsága), „Bye bye Benoit” (viszlát, Benedek).

A Notre Dame látogatói felháborodásukat fejezték ki, a katedrális biztonsági szolgálata pedig erő alkalmazásával távolította el az aktivistákat az épületből. A nők ezt követően megközelítőleg még tíz percig a Notre Dame előtti téren maradtak, és azt skandálták, hogy „In gay we trust” (mi a melegekben hiszünk) és „Dégage, homophobe!” (Takarodj, homofób!).

A topless-akcióiról 2010-ben Ukrajnában és Oroszországban, majd Londonban ismertté vált Femen januárban Rómában okozott botrányt, amikor aktivistái a melegek jogaiért tüntettek a Szent Péter téren, miközben XVI. Benedek pápa az úrangyala imádságot mondta dolgozószobájának a térre néző ablakából.

A pápa lemondásának hátteréről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik