Nagyvilág

Lemondatnák a már nem doktor minisztert

Anette-Schavan(210x140)(1).jpg (anette schavan)
Anette-Schavan(210x140)(1).jpg (anette schavan)

Az ellenzék szerint a politikus nem alkalmas az oktatás és a tudomány ügyének képviseletére.

Lemondásra szólította fel a német ellenzék szerdán Anette Schavan oktatási és kutatási minisztert, amiért a düsseldorfi egyetem visszavonta doktori címét.

A szociáldemokraták (SPD) és a zöldek úgy vélik, hogy a tudományos fokozatától plágium miatt megfosztott konzervatív politikus nem alkalmas az oktatás és a tudomány ügyének képviseletére. A miniszter elveszítette a hitelességét, és nem bújhat ki ennek következményei alól – mondta Andrea Nahles, az SPD főtitkára.

A miniszternek azonnal le kell mondania, hogy minél kevesebb kárt okozzon a német tudománynak – mondta Renate Künast, a zöldek parlamenti frakcióvezetője.

A düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem bölcsészettudományi karának kari tanácsa kedden nagy többséggel döntött Anette Schavan doktori címének visszavonásáról. A miniszter fellebbez a döntés ellen, és – mint szerdán bejelentette – nem kíván lemondani posztjáról.

A politikus doktorijáról még tavasszal írta meg a schavanplag.wordpress.com című blog névtelenségbe burkolózó szerzője, hogy vélhetően plágiumgyanús részleteket tartalmaz. Ez után indított belső vizsgálatot az egyetem.

Az utóbbi időszakban több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt.

Magyarországon Schmitt Pál tavaly április 2-án mondott le tisztségéről, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől. Az intézmény azután indított vizsgálatott, hogy a hvg.hu arról cikkezett, hogy a köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része plágium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik