Nagyvilág

Tigrisszaporulat két szomszédunknál

fehér tigrisek (fehér tigris, tigriskölyök, )
fehér tigrisek (fehér tigris, tigriskölyök, )

Fehér tigriskölykök születtek a közelmúltban egy ausztriai és egy szlovákiai állatkertben is.

Az alsó-ausztriai Kernhof élményparkjának (Kameltheater) állatkertjében (Weisser Zoo) december 27-én hozott világra négy fehér tigriskölyköt a Burani nevű nőstény bengáli tigris. A hosszúra nyúlt, 12 órás szülést videokamerán, élőben kísérte figyelemmel a személyzet, hogy vészhelyzetben be tudjon avatkozni.

Burani nem először ellett, de most először fehér kölyköket, amire még nem volt példa Ausztriában. A nőstény 2011 novemberében már világra hozott hármas ikreket, az apa mindkét esetben az állatkert hímje, Samir.
A Mumbai, Maja, Melody és Mona Lisa nevű kicsik egykilós súllyal születtek, jól fejlődnek, és naponta tíz dekát gyarapodnak.

A fehér bengáli tigrisek nem albínók, hanem csak fehéres a szőrzetük egy génhiba következtében, és rendkívül ritkák, a vadonban nem is igen maradnak életben, hiszen hiányzik a túléléshez szükséges rejtőszín. A világon csak mintegy 300-ra tehető a fehér tigrisek száma, és ezért máris nagy érdeklődés mutatkozik külföldről az ausztriai szaporulat iránt.

A kernhofi élménypark fehér tigriskölykei várhatóan egy évig maradnak anyjukkal. A különleges állatokat ezekben a napokban, február 10-ig, majd február 16–17-én, utána pedig áprilistól november elejéig tekintheti meg a nagyközönség.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a kernhofi fehér tigriskölyköknek várhatóan konkurenciát támaszt az a három, ugyancsak fehér tigriskölyök, amely a pozsonyi állatkertben jött világra december 11-én.

A Shilang nevű hétéves nőstény már negyedszer lett anya, de a rossz múltbéli tapasztalatok miatt a pozsonyi állatgondozók különösképpen vigyáznak a kicsinyekre. A 2010-ben született egykét ugyanis apja, a tízéves Achilles a szomszéd ketrecből átnyúlva széttépte.

A pozsonyi fehér kistigrisek már 6,5 kilósak, s bár még szopnak, már kezdik kóstolgatni a nyers húst is, amelyet anyjuk kap. A két nőstényt, Adisát és Asirát, valamint a hím Adzajt péntektől mutatják be a nagyközönségnek.

A Pozsonyban született fehér tigriskölykök iránt is nagy az érdeklődés külföldről, a kicsinyek egy napon valószínűleg egy másik állatkertbe kerülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik