Nagyvilág

Berlusconi focival kampányol

mario balotelli (mario balotelli, )
mario balotelli (mario balotelli, )

Milan-szurkolók tízezreinek voksát hozhatja Balotelli megvásárlása.

Silvio Berlusconi választási fogásának tartja a balközép Demokrata Párt (PD) és a szerdai olasz sajtó Mario Balotelli leigazolását az AC Milanhoz.

„Én a kampányban az olaszokkal találkozom, Berlusconi Balotellit vásárolja meg 23 millióért” – írta Twitter-fiókján Pierluigi Bersani, a PD főtitkára.

A „foci régi trükkjével” igyekszik növelni támogatottságát Berlusconi, a Milan tulajdonosa – vélte a La Repubblica balközép napilap. A La Stampa meg is határozta, hány voksot érhet a Manchester Citytől megvásárolt labdarúgó. A torinói napilap szerint Balotelli egész Olaszországban 400 ezer szavazatot hozhat a jobbközép Szabadság Népének (PdL). A Milan-szurkolók fellegvárának számító Lombardia tartományban 80 ezer plusz voksot hozhat Berlusconi pártjának a villámigazolás.

A Corriere della Sera szerint Lombardián és Szicílián múlik a választások eredménye. Az előrejelzések szerint az észak- és a dél-olasz tartományban a PD és a PdL továbbra is fej-fej mellett áll, és itt a legmagasabb a bizonytalanok aránya is.

Ezért intézett felhívást Bersani az ügyvezető kormányfőhöz, Mario Montihoz annak érdekében, hogy Lombardiában a PD és a Monti-lista ne külön, hanem közös jelölttel induljon a PdL-lel szemben.

A legfrissebb felmérések továbbra is 10 százalékos különbséget mutatnak PD és PdL között, az erősödő Monti-lista 18 százalékon áll, a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) 13 százalékra gyengült.

A szerdai brüsszeli utazása előtt Monti kijelentette, hogy „az Európai Uniónak teljes mértékben távol kell tartania magát az olasz választási kampánytól”. Mario Monti Olli Rehnnek, az EU pénzügyi biztosának kijelentésére utalt, aki a Berlusconi-kormányt nevezte meg az olasz gazdasági csőd felelőseként.

„A 2011-es forgatókönyv ismétlődik, amikor Európa ostrom alá vett és távozásra kényszerített, Montit állítva a helyemre, de minél többet támadnak, annál inkább nő a támogatottságom” – jelentette ki Berlusconi.

Monti „rövid statisztaszerepet tölt be az olasz politikában. A PdL soha nem fog Montival szövetkezni” – hangsúlyozta a 76 éves veterán politikus, aki decemberben még Mario Montinak ajánlotta fel a jobbközép vezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik