Nagyvilág

Megkezdődött a séfek világdöntője

Huszonnégy nemzet képviselőivel megkezdődött szerdán a Bocuse d'Or nagy presztízsű szakácsverseny kétnapos világdöntője a franciaországi Lyonban, amelyen először vehet részt magyar séf.

A sorshúzás alapján meghatározott sorrend szerint Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje csütörtök délután mutatja be a nemzetközi zsűrinek a Rubik-kocka által ihletett, részleteiben az utolsó pillanatig titkos hús- és halmenüjét, amelynek elkészítéséhez az előre meghatározott alapanyagokból 5,5 óra áll majd rendelkezésére.

A gasztronómia olimpiájának számító versenyt a helyszínen kíséri figyelemmel Jókuti András, a Világevő bloggere. A gasztronómiai szakértő az MTI-nek telefonon elmondta: a korábbi évekhez képest újdonság, hogy a nemzeti sajátosságok bemutatásért a maximális 100 pontból 20-at, azaz nagyon sokat lehet kapni. Korábban a séfek többsége a franciás konyhát próbálta követni, idén először a zsűri azonban nem az egyforma, uniformizált fogásokat várja el, hanem fontosnak tartja értékelni, hogy egy-egy étel melyik országból származik – hívta fel a figyelmet a szakértő. Ezenkívül 40 pont jár az ízvilágért, 20 a prezentációért, valamint további 20 ponttal értékeli a zsűri a főzési folyamat tisztaságát, a csapatmunkát, a metodológiát és azt, hogy mennyire takarékosan használja a séf az alapanyagokat.

A lyoni világdöntő valóságos sportverseny: a zsúfolásig megtelt lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve, hangosan drukkolva követi a küzdőtéren egyszerre dolgozó séfeket: 12-t szerdán, 12-t csütörtökön. Jókuti András kiemelte, hogy a csapatok a korábbi évekhez képest nyitottabb konyhákban készítik a fogásokat, a nézők gyakorlatilag minden részletet tudnak követni.

A 27 tagú nemzetközi zsűriben a versenyalapító Paul Bocuse, valamint Rasmus Kofoed, a legutóbbi verseny dán győztese és a három Michelin-csillagos Enrico Crippa olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Magyar Bocuse D’Or Akadémia elnöke képviseli és az amerikai Thomas Keller mellett foglal helyet. Kellernek két olyan étterme van, amely három Michelin-csillagos.

Jókuti András elmondta: Széll Tamás nagyon jó versenyzőtípus, nagyon koncentráltan és precízen tud versenyhelyzetben is dolgozni, és általában nem szokott a versenyek előtt izgulni, de szerdán már azt mondta, hogy kezdi érezni a megmérettetés súlyát. A magyar séf egyébként szerdán a VIP-lelátóról követte a konkurensek aznapi versenyét.

A blogger szerint “óriási dolog”, hogy magyar séf bejutott a világdöntőbe. Ezáltal Magyarországra is jobban odafigyel a gasztronómiai világ, az pedig külön szerencse szerinte, hogy a nemzeti karakter kidomborítása kiemelt szerepet kapott. Értesülése szerint Széll Tamás fogásai között szerepel egy minilángos túróval, ami szinte ismeretlen a világban, valamint egy “gulyásjellegű kombinációval” is készül a magyar séf. “Ezáltal ez a verseny még inkább a magyar gasztronómia reklámja lehet” – tette hozzá.

Jókuti András szerint a szakértők az első tíz közé várják Széll Tamást, miután a magyar séf tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben. A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt, de – mint arra a blogger felhívta a figyelmet – a világdöntő eredményének alakulásába a tengerentúli versenyzők általában nem szoktak tudni beleszólni.

A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versennyt 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon. A szabályok alapján tizenkét személyes húsostál készítése a feladat, illetve két adag kitálalása. A halas menüt tányérra kell szervírozni. Ennél a menünél újítás, hogy egy “kontinentális piacról” kell választani a körethez valót, és rögtönözve elkészíteni. Természetesen a magyar csapatnak is három előre kialakított koncepciója van, amelyekből majd a felkínált köretalapanyagok szerint tudja kiválasztani a megvalósíthatót.

A verseny mellett a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is bemutatkozhat Magyarország egy negyven négyzetméteres standdal, ahol a szakértő közönség megismerkedhet a magyar ételekkel és borokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik