Nagyvilág

A németek már nem félnek a munkanélküliségtől

Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)
Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)

Többségük egyáltalán nem tart attól, hogy elveszítheti állását.

Németországban a munkahelyi stresszt és annak hatásait vizsgálja egy friss felmérés.

E szerint az alkalmazottak több mint a fele arról számolt be, hogy munkáját a határidők állandó szorításában és a teljesítménykényszer nyomása alatt végzi, 60 százalék pedig egyszerre több munkahelyi feladat megoldásán dolgozik. Minden negyedik munkavállaló rendszeresen kihagyja a nap közbeni szüneteket, hogy időben végezzen a feladatokkal, 64 százalék esetenként szombaton is dolgozik.

Ugyanakkor a munkahelyi stresszt vizsgáló felmérés azt is kimutatta, hogy az alkalmazottak több mint 80 százaléka úgy érzi, jó az együttműködése a munkatársaival, és mindig lehet számítani a kollégákra. A csaknem 17 ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint a munkavállalók 19 százaléka túlterheltnek érzi magát, 75 százaléka viszont úgy látja, hogy a szakmai tudást és a munkamennyiséget tekintve is meg tud felelni az elvárásoknak, és 100 dolgozó közül csupán 4 tart attól, hogy elveszítheti állását.

A 82 milliós országban a foglalkoztatottak száma tavaly éves átlagban 41,5 millió volt, ami 416 ezres, 1 százalékos növekedés 2011-hez képest. A foglalkoztatottság így sorban a hatodik évben döntött rekordot. 2005 óta összesen 2,66 millióval, 6,8 százalékkal nőtt a munkaviszonyban állók száma. A 41 milliós határt – a teljes lakosság 50 százalékát – először 2011-ben érte el a bejelentett munkával rendelkezők száma Németországban.

Összehasonlításképpen: a Központi Statisztikai Hivatal most közölt adatai szerint idehaza nem csökkent a munkanélküliségi ráta, most is 10,7 százalék, akárcsak tavaly a negyedik negyedévben. A foglalkoztatottak létszáma a tavalyi negyedik negyedévben 3 millió 909 ezer fő volt, 58 ezerrel, 1,5 százalékkal haladta meg a 2011. negyedik negyedévit.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők kiemelték, hogy a foglalkoztatotti létszám bővülése továbbra is szinte kizárólag a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik