Nagyvilág

Nem kapott védelmet az orosz balett művészeti igazgatója

Igazgatójától kért segítséget a fenyegetések után, de savat kapott az arcába.

A moszkvai Nagyszínház művészeti igazgatója számos fenyegetést kapott az elmúlt időben. Autóját a múlt héten megrongálták, január elején pedig számítógépe hackertámadás áldozata lett. Néhány nappal ezelőtt egy ismeretlen férfi kénsavat fröcskölt az arcába. Szergej Filin már december közepén védelmet és segítséget kért, de nem kapott a moszkvai Nagyszínház vezetőjétől.

A moszkvai Nagyszínház művészeti igazgatója eddig nem nyilatkozott a sajtónak, de most kivételt tett a Komszomolszkaja Pravdával. A népszerű orosz bulvárlapnak Filin elmondta: egy hónappal a támadás előtt járt Anatolij Ikszakov főigazgatónál, és védelmet és segítséget kért a fenyegetések miatt. A főigazgató azzal hárította el a kérést, hogy Filinnek férfiasan kell viselkednie, erőt kell vennie magán, és nem kell reagálni a fenyegetésekre. „Ilyen nehéz munkát végzünk, és maga is 12 éve úgymond a fronton harcol” – idézte a színház vezetőjét a megtámadott igazgató.

Filin önmagát is hibásnak tartja, mert könnyelmű volt, és nem hallgatott arra a javaslatra, hogy fogadjon testőrt és gépkocsivezetőt. Azt is sajnálja, hogy nem fordult rögtön a fenyegetéseket követően a sajtó nyilvánosságához.

A Bolsoj vezető munkatársát kedden újra megműtötték. Ezúttal plasztikai beavatkozást végeztek el rajta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint az orvosok egy új eljárást alkalmaztak a műtét során. Szerdán újabb hasonló beavatkozás vár rá. Négy nappal a támadás után Filin egyre jobban érzi magát, a fején lévő kötésen keresztül néha már látja az ujjait. A jobb szeme sérült súlyosabban, az orvosokat ez aggasztja a leginkább. Arra kértek mindenkit, hogy kíméljék meg Szergej Filint a látogatástól, mert Moszkvában egyre több az influenzás megbetegedés, féltik a fertőzéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik