Nagyvilág

Visszafogott lesz Obama hétfői esküje

Letette hivatalis esküjét a második elnöki ciklusára az Egyesült Államok első embere, ma még csak szűk körben, de holnap százezrek előtt megismétli ezt - szerényebb körülmények között, mint 4 éve.

A vasárnapi eskütétel szűk körben, de újságírók előtt zajlott, hétfőn várhatóan 600-800 ezer ember előtt mondja majd újra esküjét Barack Obama. 2009-ben kétmillióan voltak a washingtoni ünnepségen.

A Capitolium lépcsőjén megrendezendő nyilvános beiktatási ünnepséget azért nem kíséri a négy évvel ezelőttihez hasonló pezsgés, mert annak izgalma, hogy első ízben költözhetett fekete elnök a Fehér Házba, megismételhetetlen és anyagi okai is vannak a szerényebb ünneplésnek.

A beiktatási szervezőbizottság a nem éppen rózsás gazdasági helyzetre és a biztonsági intézkedések költségeire hivatkozva, idén négyről háromnaposra rövidítette az ünnepségeket. Csökken a rendezvények száma is: míg 2009-ben tíz beiktatási bált tartottak az amerikai fővárosban, most ilyenből mindössze kettő lesz, és mindkettőt a Washingtoni Kongresszusi Központban tartják meg.

A filmsztároknak lelkiismeretfurdalásuk van

A lapok szerint ezúttal kevesebben lesznek Washingtonban a legnevesebb hollywoodi sztárok közül is. A szórakoztatóipar nagyágyúinak egy részében ugyanis állítólag lelkiismeret-furdalást keltett az a tudat, hogy az erőszak kultuszát gerjesztő filmjeikkel esetleg hozzájárultak a newtowni és az ehhez hasonló módon történt tömeggyilkosságokhoz. Ezek a tragédiák még mindig meghatározó témái a közbeszédnek.

Obama spanyolul?

A szövetségi főváros azonban nem marad teljesen sztárparádé nélkül. Az ünnepélyes ceremónia hangulatát James Taylor, Kelly Clarkson és a himnuszt éneklő Beyoncé fellépése emeli. A Kennedy Centerben, hangsúlyozva a spanyol ajkú szavazóknak az amerikai választásokban játszott, megnövekedett szerepét, háromnapos latin happeninget rendeznek. Ehhez többek között olyan előadóművészek adják a nevüket, mint Eva Longoria, José Feliciano, Chita Rivera és Rita Moreno.

A latin-amerikai származású választói réteg megerősödésével kapcsolatban olyan találgatások láttak napvilágot, melyek szerint Obama lehet az első elnök, aki a beiktatási beszédébe belesző legalább egy spanyol nyelvű mondatot. A szónoklatban, amelyben az államfő a következő négy év politikai alaphangját próbálja majd megütni, a várakozások szerint hangsúlyos helyet kap a politikai megosztottság áthidalására való törekvés.

Idén kevesebb lesz a zenekarokból is, négy évvel 130 vonult fel a Pennsylvania Avenue-n, valamint körülbelül 15 ezer ünneplő polgár. Akkor az összes szállodai szoba elkelt már a beiktatás előtt hónapokban az amerikai fővárosban és környékén, most egyáltalán nincs teltház.

Dupla-eskü

Obama idén azért teszi le duplán a hivatali esküt, mert első mandátuma az alkotmány értelmében január 20-án délben járt le, ez azonban idén éppen vasárnapra esett, és a hétnek ezen a napján a hagyományok szerint beiktatási ünnepséget rendezni nem szokás. Obama ezért először szűk körben már vasárnap felesküdött, hétfőn pedig az ünneplésére összegyűlő tömegek előtt is fogadalmat tesz. Ilyen naptári egybeesés utoljára Ronald Reagan újraválasztása után, 1985-ben történt.

Érdekesség, hogy Obama az első hivatali esküjét is kétszer tette le. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke ugyanis először szórendet tévesztett a fogadalom szövegében, és az újdonsült elnök attól tartott, hogy emiatt az nem felel meg a törvény betűjének. A biztonság kedvéért másnap reggel a Fehér Ház Térképszobájába hívatta Roberts bírót, és újságírók jelenlétében újra felesküdött.

Két bibliára esküszik

Obama a nyilvános ceremónia alkalmából egyszerre két Szentírásra, a legendás polgárjogi harcosnak, Martin Luther Kingnek, valamint egyik saját hivatali elődjének, a rabszolga-felszabadító Abraham Lincolnnak a bibliájára esküszik fel. Az elsővel King tiszteletes történelmi jelentőségű “washingtoni menetelése” 50., míg a másodikkal a feketék egyenjogúságát kimondó proklamáció 150. évfordulója előtt akar tisztelegni. A ceremoniális beiktatás éppen Martin Luther King születésnapjára esik. Obama négy évvel ezelőtt szintén Lincoln bibliájára tett fogadalmat.

Most az első, zárt körben megrendezett hivatalos szertartáshoz Obama a first lady családi bibliájára tett fogadalmat.

A hétfői beiktatási ünnepségen a tervek szerint jelen lesz az Egyesült Államok mind a négy életben lévő exelnöke, Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton és George W. Bush is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik