Nagyvilág

Túszdráma: nem minden fogoly halt meg

Algeria-tuszejtes(210x140)(5).jpg (algéria, túszejtés, )
Algeria-tuszejtes(210x140)(5).jpg (algéria, túszejtés, )

Nem tudni, hogyan történt és milyen veszteségekkel járt az algériai hadsereg mentőakciója.

A Reuters hírügynökség péntekre virradóra algériai biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a terroristák elleni katonai akcióban a túszok közül harminc vesztette életét, algériaiak és külföldiek egyaránt. Az idézett források nyolc algériai, két japán, két brit és egy francia halottat említettek, hozzátéve, hogy a többi áldozat állampolgársága még nem ismert. A külföldi túszok között egyébként amerikai, brit, norvég, japán, Fülöp-szigeteki, malajziai, ír, francia és román állampolgárok voltak.

A terroristák csütörtök este azt közölték, hogy az algériai biztonsági erők támadásában meghalt egyik parancsnokuk, és életét vesztette a csoport tizenöt tagja.

Az APS algériai hírügynökség éjszakai jelentésében azt állította, hogy a katonaság az előző napi légi és földi támadás nyomán csak a telepnek az a részét foglalták vissza, ahol a helyi, valamint a külföldi munkatársak lakóépületei voltak. A telep többi része a termelési létesítményekkel továbbra is az iszlamisták ellenőrzése alatt áll. A hírügynökség csütörtökön még azt közölte, hogy a túszmentő akció befejeződött.

Az algériai biztonsági erők csütörtökön a déli órákban indítottak légi és földi akciót a szaharai gázkitermelő telepen fogva tartott algériai és külföldi túszok szabadon bocsátására. Korábban olyan értesülések voltak, hogy az iszlamista fegyveresek több száz embert ejtettek foglyul, többségükben a telepen dolgozó algériaiakat, valamint mintegy negyven külföldit. A túszejtők az első hírek szerint algériaiak voltak, csütörtök este viszont az algériai belügyminiszter már azt állította, hogy Líbiából érkeztek.

Értesülések szerint a túszmentő akciót az algériai hatóságok az érintett országokkal nem egyeztették. A tájékoztatási miniszter egy interjúban azt hangoztatta: azután szánták el magukat a támadásra, hogy a terroristákkal való tárgyalások semmilyen eredményt nem hoztak. A japán kormány sajnálatosnak nevezte a történteket, és közvetve neheztelését fejezte ki Washington is. A külügyminisztérium közölte, hogy Hillary Clinton pénteken ismét kapcsolatba kíván lépni algériai kollégájával. Sérelmezte a hiányos tájékoztatást Jens Stoltenberg norvég kormányfő is.

A Fehér Ház bejelentése szerint az algériai eseményekről telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő. Mindketten támogatásukról biztosították a Maliban az elmúlt hét végén kezdett francia katonai intervenciót.

A terroristák korábban azt mondták, hogy az algériai földgázkitermelő telep elleni támadást az általuk agressziónak bélyegzett francia katonai beavatkozás megtorlásának szánták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik