Nagyvilág

Íme, a világ legveszélyesebb helyei

Szomália (szomália, )
Szomália (szomália, )

Elkészült a 2013-as rizikótérkép, amely megmutatja, melyek a világ legveszélyesebb országai, hol számíthatnak még a turisták is támadásokra, emberrablásra, gyilkosságra.

Kapcsolódó cikkek

A brit Control Risks cég több mint harminc elemző segítségével készíti el minden évben a „RiskMap”-et. A térkép segítségével a világ több országában is tevékenykedő vállalatok felmérhetik, milyen veszélyek várhatnak külföldre delegált munkatársaikra – írja a Focus Magazin. De a térkép az utazásszervezők és turisták számára is hasznos, mert a világ minden országát régiókra osztva kategorizálja: jelentéktelen, alacsony, közepes, magas és extrém kockázatú területre.

A beosztásnál nem csupán a napi aktuális eseményeket veszik figyelembe, de az egész évre várható értékelést is adnak.

Mit érdemes elkerülni?

A biztonsági kockázat kiszámításához több összetevőt is fegyelembe vesznek az elemzők: a lopások, a fegyveres támadások, az emberrablások számát, a csalások és az anyagi károk mértékét. Közepes kockázatot jelent például, ha csak mérsékelten áll fenn egy erőszakos bűnténynek vagy a terrorizmusnak a veszélye. Ezen szint fölött már elégtelennek számít az adott állam biztonsága.

A „RiskMap 2013” szerint a világ legveszélyesebb országát, Szomáliát szorosan követi Afganisztán. Ugyancsak „extrém” besorolást kapott Palesztina, Szudán és Csád határvidéke, Szíria, valamint Mali északi területe. Ezekben az országokban a polgárháború miatt a jog és a törvény hatályát vesztette. Irak besorolása a tavalyihoz képest kissé javult, de meglepetésre Irán nagy részét már alacsony kockázatúnak ítélik meg, ugyanúgy, mint például Magyarországot.

A legbiztonságosabb országok

A legjobb jegyet érdemelte Svájc, Luxemburg, a skandináv államok és Szlovénia – az egyetlen kelet-európai állam. Ezekben az országokban gyakorlatilag semmilyen veszély nem fenyegeti az odalátogatót.  Európán kívül nincs is több ennyire biztonságos ország. Az Európai Unió egyéb államaiban a kockázat alacsony. Azért akadnak kivételek. Közepes rizikójú Dél-Olaszország és Észak-Írország, Görögország is visszacsúszott ebbe a kategóriába.

Javított megítélésén Thaiföld, Tanzánia és Tunézia északi része, aminek leginkább a turisták és az idegenforgalomban dolgozók örülhetnek.

A nagyvárosok potenciálisan veszélyt rejtenek

Aki utazik, sok jót, de sajnos rosszat is megélhet, kezdve például azzal, hogy ellopják a bőröndjét. A nagyvárosokban szinte már természetes, hogy zsebtolvajok ólálkodnak a sok turistát vonzó látványosságok körül, de éjszaka akár fegyveres támadásra is lehet számítani.

Egy barcelonai séta végén könnyen lehet, hogy nem találjuk a pénztárcánkat, Kairó terrorista támadások célpontja, Rómában a Trevi-kútnál főleg a fényképezőgépek és a kamerák tűnnek el, London központjától kissé eltávolodva drogkereskedőkbe botlik a turista, és a sort még hosszan lehetne sorolni.

Már az utazás tervezésekor érdemes tehát tisztában lenni azzal, mi várhat ránk, ezzel elkerülve a kellemetlen meglepetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik