Nagyvilág

Vészhelyzet Pekingben

szmog peking (szmog, peking, )
szmog peking (szmog, peking, )

Hatalmas a szmog, jelentősen megugrott a szájmaszkok iránti igény.

Kapcsolódó cikkek

A fullasztó pekingi „megaszmog” vészhelyzetekre kidolgozott intézkedésekre indította a kínai főváros vezetőit. A helyzet folyamatos figyelésére munkacsoportokat küldtek 14 kerületbe, illetve megyébe.

Nyomasztó levegő

A szabadtéri sportfoglalkozásokat a különösen szennyezett levegőjű térségek általános- és középiskoláiban felfüggesztették, 28 építkezést leállítottak, 54 vállalat harmadára csökkentette károsanyag-kibocsátását, a pekingi Hyundai motorgyár pedig leállította a termelést.

A levegő minőségét kifejező mutató vasárnap Peking túlnyomó részében elérte az 500-at, de volt ahol a PM2,5, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék aránya egy köbméter levegőben meghaladta a 700 mikrogrammot is. Szombaton minden eddigi negatív rekordot megdöntve 900 feletti értékeket is mértek.

A ködös, párás, nyomasztóan szürke levegő nem kizárólag Pekingre jellemző, a hétvégén 33 városban mértek 300 mikrogramm feletti értékeket.

Járattörlések

Pekingben legkevesebb 25 nemzetközi légi járatot voltak kénytelenek törölni, Észak-, Kelet- és Közép-Kínában helyenként autópályákat zártak le a jelentősen lecsökkent látótávolság miatt.

A főváros kórházaiban az elmúlt három-négy napban látványosan megnőtt a légúti panaszokkal jelentkezők száma, a patikákban és az interneten megugrott a szájmaszkok iránti igény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik