Nagyvilág

Töltve lévő ágyút találtak a Central Parkban

Ágyútűz (ágyú, lövés, )
Ágyútűz (ágyú, lövés, )

Az amerikai függetlenségi háborúban használt brit ágyú több mint száz éven át volt kiállítva a parkban. Az, hogy eközben végig töltve volt lőporral és egy ágyúgolyóval, csak most derült ki.

A kérdéses ágyú, amelyet egy elsüllyedt brit hadihajóról emeltek ki, az 1860-as években lett kiállítva New York híres parkjában, ahonnan 1996-ban vitte be egy fedett raktárba a park gondozásával megbízott társaság. A raktárba helyezésről azért döntöttek, hogy megvédjék a múzeumi darabot a vandáloktól. Most azonban kiderült, inkább a vandálokat kellett óvni az ágyútól. Az ugyanis mindvégig töltve volt – írta a CBS New York.

A felfedezést azután tették a gondnokok, hogy nekiláttak megtisztítani a több mint kétszáz éves fegyvert, és levették az ágyúcsövet lezáró beton dugót. Azonnal a rendőrséget hívták, miután kiderült, hogy az ágyúban 800 gramm még mindig robbanásveszélyes lőpor, gyutacs és egy ágyúgolyó is van. Az ágyú teljesen készen állt arra, hogy elsüssék. És ezen üldögéltek a parkot meglátogató turisták – mondta el a CBS-nek John Moore, aki éppen egy könyvet ír a park titkairól, és akit szintén nagyon meglepett az eset.

A legalább 233 éves ágyú már akkor majdnem százéves volt, amikor a parknak adományozták, és így érthető, hogy senki sem gondolt arra, hogy esetleg még mindig töltve lehet – közölte a CBS.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik