Nagyvilág

Észak-Korea újra fenyegetőzik

észak-korea (észak-korea)
észak-korea (észak-korea)

Miközben Phenjan fogadkozik, hogy megerősíti háborús elrettentő erejét, a nemzetközi közvélemény egy harmadik észak-koreai nukleáris robbantási kísérlettől tart.

A phenjani külügyminisztérium hétfőn közleményben jelentette be – az Egyesült Államok ellenségeskedésére utalva – részletek ismertetése nélkül, hogy az ország folytatja elrettentő erejének megerősítését. A KCNA állami hírügynökség által ismertetett dokumentumban a külügyminisztérium felszólította Washingtont, hogy az Egyesült Államok szerelje le azt az ENSZ-parancsnokságot, amely felügyeli a koreai háborút lezáró tűzszünetet.

Észak-Korea azt állítja, joga van a nukleáris fegyverek kifejlesztésére, hogy megvédje magát az amerikai fenyegetésektől. A hétfői észak-koreai dokumentum olyan időpontban keletkezett, amikor sokan attól tartanak, hogy Phenjan a tavaly decemberi rakétakísérletét követően nukleáris robbantási kísérletet hajt végre.

Dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetéseivel Észak-Korea decemberben útnak indította a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját.

Phenjan 2006-ban és 2009-ben hajtott végre robbantásokat hetekkel azután, hogy az ENSZ rakétakísérletei miatt elítélte és szankciókkal büntette az országot.

Arról, hogy milyen az élet Észak-Koreában, itt olvashat részletesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik