Nagyvilág

“Nem dugdostunk borítékokat”

A Gripen-beszerzések ügyében megvádolt osztrák üzletember a Magyar Narancsnak azt mondta, csak tanácsokat adott, nem vesztegetett meg senkit.

Alfons Mensdorff-Pouillyt, a BAE Systems volt ausztriai, csehországi és magyarországi tanácsadóját pénzmosással és hamis tanúzással vádolják a BAE közép- és kelet-európai országoknak történt vadászrepülőgép-eladásaival összefüggésben.

A vádirat szerint a BAE meghatározott menedzserei bűnszervezetet alkottak a pénzmozgások valós céljának – vagyis döntéshozók megvesztegetése szándékának – leplezése végett. Az ügyészség szerint Mensdorff ennek a körülménynek az ismeretében járt el, amikor a fegyvergyártó konszerntől – formálisan tanácsadói feladatokra – kapott pénzt kezelte, s ezzel pénzmosást követett el.

Az üzletember a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, tanácsadónak tarja magát, nem lobbistának. Csaknem   harminc nagy nemzetközi cégnek adott vagy jelenleg is ad tanácsokat. A BAE Systemsnek 1992 és 2007 között dolgozott. Az osztrák eljárás a BAE Systemst bűnszervezetként állítja be, ami szerinte furcsa, miután Anglia második legnagyobb cégéről van szó, melyben a királynőnek is van tulajdona, és 97 ezer munkatársa van.

Mensdorff-Pouilly például arról adott tanácsot a BAE vezetőinek, hol építsék fel az Electrolux gyárát, amely a Gripen-gépek vásárlása fejében vállalt ellentételezés része volt. A magyar Gripen-beszerzéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az amerikaiak által favorizált F-16-osokkal szemben a Gripen olcsóbb volt, ezért lízingben is lehetett fizetni. Ráadásul egy amerikai törvény szerint az amerikaiak nem adhatnak kompenzációt, a brit-svéd fél viszont igen. Mensdorff-Poully szerint „a lízinget ő találta ki”.

Az anyai ágon magyar származású és magyarul jól beszélő gróf a kapcsolatairól is beszélt: nemcsak akkor és amiatt volt jóban politikusokkal és üzletemberekkel, amikor fontosak voltak. Mint mondta, ma is fel tudja őket hívni, „még ha némelyikük ezt le is tagadja”. Hozzátette: az általa szervezett vadászatokra mindegyik parlamenti párt emberei jártak, és a cégeknek a rendezvényeire is.

“Örültek, hogy mindenki mindenkivel tud beszélni, a cég emberei és a katonák, diplomaták, politikusok. De nem dugdostunk borítékokat” – emlékszik vissza Alfons Mensdorff-Pouilly.

Amint arról írtunk, a honvédelmi tárca decemberben megtalálta az elveszettnek hitt Gripen-jelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik