Nagyvilág

Halálba zuhant egy felfújható gömbben

Lefilmezték, ahogy egy orosz apuka szakadékba zuhan egy félresikerült extrém kaland közben.

A 27 éves Denisz Burakov még január harmadikán vállalkozott arra, hogy legurul egy észak-kaukázusi síparadicsom havas lejtőjén egy háromméteres felfújható gömbbe szíjazva. A kellemesnek induló kalandból azonban katasztrófa lett, amikor a „zorb” nevű golyó letért a kijelölt pályáról, és Burakovval és egy másik férfival együtt egyre nagyobb sebességgel kezdett el száguldani egy meredek lejtő felé, miközben Burakov barátja az egész esetet videóra vette – jelentette az orosz sajtó.

A „zorbot” üzemeltető emberek hamar észrevették, hogy a gömb nem arra halad, amerre kéne, de már képtelenek voltak megállítani az üresen is hetven kilogrammos golyót. A sporteszköz végül egy szakadékba zuhanva tűnt el a síelőhelyen lévő emberek szeme elől, miután több nagy sziklának is nekicsapódott.

A „zorb” egy kilométerrel távolabb, egy befagyott tó jegén állt meg. Amikor a mentők odaértek, még mindkét férfi élt, de Burakov már a kórházba szállítás közben belehalt nyaksérülésébe. Társa, a 33 éves Vlagyimir Cserbov zúzódásokat szenvedett, és már el is hagyhatta a kórházat. Az orosz hatóságok eljárást indítottak a halálos baleset miatt a gömb üzemeltetői ellen, akik akár tíz évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

A Zorb új-zélandi kifejlesztői az eset után kikeltek az olcsó utánzatokkal dolgozó emberek ellen – közölte az új-zélandi TV3. A Zorb NZ nevű cég ügyvezetője a TV3-nak elmondta: a baleset teljesen elkerülhető lett volna, ha betartják azokat a biztonsági szabályokat, amelyek tökéletesítése 17 évébe került cégének. Hope Horrocks szerint az eset tökéletes példája annak, amikor az üzemeltetők rossz eszközt használnak egy nem megfelelő pályán, veszélyes körülmények között.

A nő példaként említette, hogy a rendes Zorbok csak egy embert szállíthatnak, mert az évtizede végzett vizsgálataik bebizonyították, hogy kettő utassal már túl veszélyes az utazás. Elmondása szerint egyre többen használnak rossz minőségű anyagból készült olcsó, Kínában és Indiában gyártott Zorb másolatokat, és közölte, hogy kész szakértői tanúvallomást tenni az orosz bíróságokon a „Zorbot” üzemeltető emberek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik