Nagyvilág

A kormány kultúrharca külföldről

újság (újságolvasás)
újság (újságolvasás)

A Nemzeti Színház élére kinevezett „szilárd orbánistáról”, valamint a magyar kulturális életben "az ultra-nacionalistáknak adott hatalomról” írtak a külföldi sajtóban.

“Újabb győzelmet könyvelhet el fáradhatatlan kultúrharcában Orbán Viktor Fidesz-kormánya” – írta a Frankfurter Rundschau. Vidnyánszky Attila személyében végre egy közülük valót, egy szilárd orbánistát neveztek ki a budapesti Nemzeti Színház igazgatójának. “A Nemzeti Színház nem egy akármilyen színház, egy olyan intézmény, amely a nemzeti értékeket reprezentálja” – idézte Balog Zoltán minisztert a német baloldali napilap.

A Le Monde kulturális rovata pedig a magyar kulturális életben “az ultra-nacionalistáknak adott hatalomról” közölt egyoldalas riportot. A mértékadó francia liberális napilap szerint a “mindenható” Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökének, Fekete Györgynek a pozícióba kerülése azokat a jobboldali köröket is aggodalommal tölti el, amelyek eddig támogatták Orbán Viktor “konzervatív forradalmát”.

Az elégedetlenség legfeltűnőbb jele a baloldalinak nem nevezhető Gulyás Gábornak, a Műcsarnok igazgatójának lemondása, egy másik pedig Rockenbauer Zoltánnak, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztőjének a távozása, utóbbi “az újabb elbocsátási hullám ellen kívánt tiltakozni” a lap szerint.

Az MMA kapcsán a tudósító Joelle Stolz kiemelte, hogy a konzervatív értelmiségiek és művészek által 1992-ben alapított magánintézmény az alaptörvénybe iktatásával kapott olyan közjogi státuszt, amelyet kétharmados többség nélkül egyetlen kormány sem tud megváltoztatni. Az írás szerint költségvetése a megszorításokkal sújtott 2013-as büdzsé alapján közel tízszer akkora lesz, mint a kortárs művészeti intézmények összességének nyújtott állami támogatás, a honlapján a jelenlegi kormányt támogató nyilatkozaton kívül alig találhatók részletek a céljairól és a tevékenységéről.

A lap idézi Fischer Ádám karnagyot, aki a Die Welt című napilapban úgy vélte, az MMA elnöke a Konrád Györgyről és Kertész Imréről tett kijelentéseikor “kódolt antiszemita beszédet” használt, amelyet a Le Monde szerint Orbán Viktor is átvett öntudatlanul, amikor a jobbikos Gyöngyösi Mártonnak a zsidó képviselőknek a számbavételére tett javaslata kapcsán azt mondta az Országgyűlésben, hogy “mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat”.

A lap idézte Szörényi Levente véleményét is az MMA-ról, majd azzal zárta az írást, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, akit “már így is szemmel tartanak nyugati szövetségesei”, kénytelen lesz bíráskodni Fekete György “ultrái” és a kulturális szféra fennmaradó része között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik