Nagyvilág

„Az év embere” lett Obama

2008 után ismét Barack Obama lett a 2012-es év embere a Time magazinnál.

Az NBC csatorna Today című műsorában jelentették be, hogy a Time című hetilap Barack Obamát nevezte meg az év emberének. Az amerikai elnök a tálibok által életveszélyesen megsebesített, az emberi jogokért kiálló pakisztáni lánnyal, Malala Juszufzaival volt versenyben az év embere címért.

A szűk listán, amelyről végül Obamát választották, szerepelt még Mohamed Murszi egyiptomi elnök, Fabiola Gianotti, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) egyik vezető kutatója, valamint Tim Cook, az Apple számítástechnikai óriásvállalat vezérigazgatója. Korábban a jelöltek között volt Bill és Hillary Clinton, valamint a Pussy Riot orosz punkcsapat is. A Time szerint a csapatnak különösen nagy árat kellett fizetnie azért, mert kinyilvánította politikai véleményét.

A lap szerkesztőségének indoklása szerint Obama jelképévé és mozgatóerejévé vált azoknak a mélyreható társadalmi és kulturális változásoknak, amelyeken az Egyesült Államok esett át. Rick Stengel szerkesztőségvezető kiemelte, hogy Franklin Delano Roosevelt, azaz a második világháború óta Obama az első elnök, aki kétszer egymás után a voksok több mint 50 százalékát megszerezve tudott választást nyerni.

2011-ben a névtelen, nagybetűs Tüntetőt választotta az év emberévé a Time. A szerkesztők az „arab tavasz” és az Európát és az Egyesült Államokat is elérő tüntetések után úgy vélték, a tüntetők világszerte „újraértelmezik az emberi erőt”. A gyakran vitatott év embere címet a magazin 1927 óta ítéli oda azoknak, akik jó vagy rossz irányban leginkább befolyásolták az adott év eseményeit.

2010-ben a Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, egy évvel korábban pedig Ben Bernanke Fed-elnök részesült a megtiszteltetésben. 2008-ban a frissen megválasztott Barack Obama amerikai elnök már volt az év embere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik