Nagyvilág

Szitává lőtte áldozatait az iskolai ámokfutó

Volt olyan, akire tizenegyszer lőtt rá. A newtoni mészáros 20 gyerekkel és 7 felnőttel végzett.

Minden áldozatára több lövést adott le az ámokfutó Connecticut állambeli Newtownban végzett vérengzés során – közölte szombaton egy igazságügyi orvosszakértő. A vérfürdőt csak egy ember – egy nő – élte túl azok közül, akikre fegyvert fogott a tettes.

Wayne Carver igazságügyi orvosszakértő közölte újságírókkal, hogy hét holttesten végzett vizsgálatot, és mindegyiken egynél több lőtt seb volt. Volt olyan áldozat, akire 11-szer lőtt rá az ámokfutó.


A képre kattintva galéria nyílik

A gyilkosnál három fegyvert találtak, de Carver megerősítette, hogy a támadó – a sajtó által Adam Lanzaként azonosított húszéves férfi – elsősorban egy félautomata puskát használt. Hangsúlyozta, hogy harmincéves pályafutása során sok mindent megtapasztalt, de amit a vérengzés helyszínén látott “rosszabb volt mindennél”.

Vannak nevek

A hatóságok azonosították az áldozatokat: a 20 meggyilkolt gyerek – 12 kislány és 8 kisfiú – mindegyike hat vagy hétéves volt, és mindnyájan elsőosztályos tanulók voltak. Mind a hét agyonlőtt felnőtt nő volt, köztük a tettes édesanyja.

A hatóságok közzétették az áldozatok nevét. A szülők egyelőre csak fényképről láthatták a meggyilkolt gyerekük holttestét. A hatóságok még mindig nem hozták nyilvánosságra a tettes és a meggyilkolt édesanya nevét, bár a sajtó tényként kezeli, hogy Adam Lanza volt az ámokfutó. A férfi a mészárlás helyszínén végzett magával.

Összeveszett az alkalmazottakkal

A nyomozóhatóságok képviselői közölték az NBC televízióval, hogy egy nappal a mészárlás előtt Lanza összeszólalkozott az iskola négy alkalmazottjával, s nem kizárt, hogy emiatt ragadt fegyvert másnap, és hármat közülük megölt. A negyedik annak köszönheti életét, hogy pénteken nem ment munkába. A rendőrség őt is kihallgatja.

Az ámokfutó nem hagyott maga után semmilyen üzenetet, sem feljegyzést, amit általában megtesznek vérengzésre készülő ámokfutók.

Arra is fényt derült, hogy Adam Lanza néhány nappal ezelőtt fegyvert akart vásárolni, de nem járt sikerrel, mert a korábbi fegyvervásárlása óta nem telt el elegendő, a connecticuti törvények által előírt idő. A férfi végül megölte édesanyját, aki fegyvergyűjtő volt, és a tőle zsákmányolt fegyverekkel hajtotta végre a mészárlást a newtowni iskolában.

Obama a gyászoló városban

Az amerikai elnök vasárnap ellátogat a Connecticut állambeli Newtownba, hogy találkozzon a pénteki vérengzés áldozatainak hozzátartozóival – közölte a Fehér Ház. Barack Obama beszédet mond az áldozatok emlékének szentelt vasárnap esti gyászszertartáson.
A newtowni vérengzés miatt az elnök lemondta a szerdára tervezett látogatását Maine államban, ahol ismertette volna a költségvetési szakadék (fiscal cliff) néven ismert kiigazító programmal kapcsolatos álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik