Nagyvilág

Milliók nem tudnak a halálos ítéletükről

AIDS (aids)
AIDS (aids)

Alig múlt 18 éves az a fiú, aki ma a legfiatalabb szexuális úton fertőzött HIV-beteg Magyarországon. Világszerte 36 millióan hordozzák a vírust – az érintettek fele ráadásul nem is tud róla.

Magyarországon 2006 óta szinte minden évben emelkedett az újonnan felismert HIV-fertőzöttek száma. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint idén szeptember 30-ig összesen 33 új AIDS-megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban. Az első háromnegyed évben 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba – több mint háromnegyedük férfi, és túlnyomó többségük homo-, illetve biszexuális úton fertőződött. A nyilvántartott HIV-pozitív személyek kétharmadát Budapesten, illetve Pest megyében diagnosztizálták. Magyarországon 1987 és 2012. szeptember 30. között összesen 333-an haltak meg AIDS-tünetegyüttes következtében.

Bár a jelenlegi, valamivel több, mint kétezer fertőzöttel – 2012. I. negyedévig: 2165 – továbbra is az alacsonyan fertőzött országok közé tartozunk Európában, a fentebb ismertetett értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett AIDS-betegek, illetve HIV-fertőzöttek számát.

Influenzának tűnhet

A HIV (emberi immunhiányt okozó vírus) a fertőzött ember vérével, nemi váladékával, vért tartalmazó váladékaival, fertőzött vérrel szennyezett eszközökkel (például injekciós tű), valamint anyatejjel vihető át. Szexuális kapcsolat során a nyálkahártyán keletkezett apró sérüléseken keresztül jut be a vírus a szervezetbe.

A fertőzést követő 4 héten belül, az esetek 50-90 százalékában influenzára emlékeztető tünetek, kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, ízületi és izomfájdalom léphet fel. Ezek a tünetek azonban néhány hét alatt maguktól, kezelés nélkül elmúlnak. Ugyanakkor a vírus az immunrendszer működését gyengítve az évek során szinte teljesen elpusztítja azt, így a HIV-fertőzötteknél kialakul az AIDS-betegség. Az AIDS-betegek halálát többek között különböző fertőzések, daganatos betegségek és az idegrendszer károsodása okozhatják.

Míg korábban a harmincas korosztály volt a legveszélyeztetettebb csoport, mára már a huszon-, tízenévesek között terjed leginkább a vírus. A legfiatalabb magyar, aki szexuális úton fertőződött, alig múlt 18 éves.

Anonim és ingyenes

Az AIDS karbantartható betegség, és nagyon könnyen megelőzhető, ha az érintettek tudják, mit kell tenni. Az orvostudomány mai állása szerint már lehet lassítani a vírus szaporodását, így mérséklődik az immunrendszer károsodása, és a beteg fertőzőképessége is csökken. Sőt, nemrég kanadai kutatók sikerként könyvelték el az úgynevezett HIV-vakcina embereken történő tesztelésének első fázisát. A SAV001-H névre keresztelt oltóanyag nem eredményezett semmilyen negatív mellékhatást, viszont jelentősen növelte a HIV-1 antitestek képződését a páciensek szervezetében – számoltak be tapasztalataikról a kutatók.

Másrészt egészséges emberek megelőzésként szedhetik naponta az AIDS-elleni készítményt, a Truvada elnevezésű gyógyszert, amely csökkenti a nemi úton történő fertőzés kockázatát. A magas fertőzöttségű országok most azt vizsgálják, hogy miként alkalmazhatnák ezt a védekezési módszert a veszélyeztetett csoportoknál.


Fotó: AFP / Justin Sullivan

Egy biztos: minél korábban ismerik fel a HIV-pozitivitást, annál előbb kezdhetik el a fertőzöttek kezelését, így nőhet a tünetmentesen leélt életévek száma. Magyarországon több helyen működnek úgynevezett HIV/AIDS Tanácsadók, ahol anonim, illetve önkéntes nevesített szűrővizsgálatokat is végeznek ingyenesen. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központ is üzemeltet olyan ambulanciát, ahol tanácsadás mellett elvégzik az ingyenes HIV-szűrővizsgálatot. A vérvételhez nem szükséges beutaló, az eredmény egy héten belül elkészül, de térítés ellenében akár 24 órán belül is rendelkezésre áll.

Általánosságban elmondható, hogy a fertőzöttek mintegy fele még 25 éves kora előtt kapja el a vírust, és 35 éves kora előtt meghal AIDS-ben. A WHO előrejelzése szerint, még ha a későbbiekben csökken is a megbetegedések aránya, továbbra is a világszerte 10 leggyakoribb haláleset egyike marad. Az AIDS az évtizedek során a megbélyegzettségből a világ egyik legnagyobb globális problémájává nőtte ki magát.

36 millióan a világban

Több mint 36 millió HIV-fertőzött él a világon, ebből több mint 2,5 millió gyermek. A legtöbben, 5,6 millióan Dél-Afrikában, de ijesztő adat, hogy a nem is annyira távoli Oroszországban és Ukrajnában is drasztikusan emelkedik a fertőzések száma. Az orosz AIDS-központ attól tart, hogy az országban a HIV-fertőzöttek száma a jelenleg becsült egymillióról öt éven belül akár hárommillióra emelkedhet.

A délkelet-ázsiai térségben sem sokkal jobb a helyzet: Thaiföldön például óránként legalább egy ember fertőződik meg a HIV-vel, és az érintettek száma az elmúlt két évtizedben meghaladta az egymilliót is.


Fotó: AFP / Rizwan Tabassum

A minden évben közzétett ENSZ-jelentés szerint bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi két évben világszerte 63 százalékkal nőtt azok aránya, akik hozzá tudnak férni a HIV elleni kezelésekhez. Jelenleg nyolcmillióan vesznek részt antiretrovirális terápián. Ennyien még soha nem kaptak segítséget ahhoz, hogy fertőzöttként egy hosszabb, egészségesebb és tartalmasabb életet élhessenek. Ennek köszönhetően míg 2005-ben 2,2 millióan haltak meg a világon HIV-fertőzöttség következtében, addig 2011-ben 1,7 millióra csökkent a betegség halálos áldozatainak száma.

Szintén kedvező fordulatként értékelhető, hogy az AIDS elleni küzdelemre nemzeti szinten szánt ráfordítások tavaly első alkalommal haladták meg a globális segélyek nagyságát: 2011-ben a világ országai összesen 8,6 milliárd dollárt költöttek az AIDS megfékezésére, míg 2005-ben még csak 3,9 milliárd dollárt. Az ENSZ szerint ugyanakkor ahhoz, hogy minden rászoruló megkaphassa  a szükséges gyógyszereket, évi 24 milliárd dollárra lenne szükség.

A világ vezető, gyermekekkel foglalkozó humanitárius és fejlesztési szervezete, az UNICEF 2005-ben kampányt indított „Együtt a gyermekekért, együtt az AIDS ellen” címmel, hogy mozgósítsa azokat, akik tenni szeretnének a fertőzött gyermekek kezelése, gondozása és támogatása érdekében. A szervezetnek a világ 190 országában vannak AIDS-szel foglalkozó részlegei. Több mint 50 országba szállítanak gyermekeknek kifejlesztett antiretrovirális készítményeket, és 2009-ben 12 millió HIV-gyorsteszt csomagot szereztek be programjaik számára.

Az UNICEF adatai szerint a világon 1000 gyermek kapja el a vírust az anyjától naponta, pedig a tudományos fejlődésnek köszönhetően ma már vannak olyan gyógyszerek, amelyeket ha az anya a terhesség alatt szed, megelőzhető, hogy a vírust átadja a gyermekének. Hillary Clinton külügyminiszter szerint az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy 2015-ig megszüntessék a fertőzésnek ezt a módját, vagyis nem születik majd csecsemő HIV-vírussal. Amerika több mint egymillárd dollárral járul hozzá a cél eléréséhez.

Első az etika!

A szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni: fontos, hogy mindenki megismerje a HIV-fertőzéssel kapcsolatos veszélyeket, kockázatokat és a védekezés lehetőségeit. Szükséges, hogy a gyerekek megfelelő szexuális felvilágosításban részesüljenek még azelőtt, hogy aktív nemi életet kezdenének élni. Az óvszermentes szex, a drogosok egymás közötti tűcseréje, a kórházi vérátömlesztések ugyanis még mindig rengeteg ember halálát okozzák világszerte.

Hazánkban azonban „a politikai erő most nem a felvilágosítás, hanem az etika felé indult el” – legalábbis Hoffmann Rózsa szerint. Az oktatási államtitkár így hárította a felvetést, mely szerint tanítani kellene a szexuális védekezést az iskolákban.

Az ombudsman is felszólalt

Szabó Máté ombudsman szerint hatékonyabbá kell tenni a Nemzeti AIDS Bizottság tevékenységét, ezért felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel.

A közlemény szerint a HIV-pozitív és AIDS-betegek ellátását jelenleg szervezik át, annak szakmai szempontjaiba az ombudsman nem kívánt beleszólni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az átalakított rendszer szabályozásának meg kell felelnie az alaptörvénynek és az alapjogi elveknek. Az érintett fogászati ellátások „szakmai protokollnak megfelelő finanszírozását” viszont külön kiemelve kérte a minisztertől az ombudsman – írták.

Keveset tudnak, és nem védekeznek

A Durex tavaly készített nemzetközi kutatásából kiderült: a magyar nők 75 százaléka és a férfiak 71 százaléka saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről. A hazai válaszadók kétharmada (64 százalék) elismerte, szüzessége elvesztésekor egyáltalán nem védekezett HIV/AIDS, vagy egyéb nemi úton terjedő megbetegedések ellen. Ráadásul ezen rossz szokásukon a későbbiekben sem változtatnak: a mai napig sokan egyáltalán nem védekeznek az együttlétek során – áll a felmérésben.

Hírességek, akik megkapták a vírust

Isaac Asimov vérátömlesztéssel kapta meg a halálos kórt. Freddie Mercury, a Queen zenekar legendás énekese homoszexuális úton, Magic Johnson kosárlabdázó pedig heteroszexuális úton fertőződött meg. Holly Johnson, a nyolcvanas évek egyik legnagyobb, „Relax” című slágerének szerzője, 1991-ben jelentette be, hogy HIV-pozitív.


Fotó: AFP / Jean – Claude Coutausse

Tony Richardson angol színházi és filmrendező, producer szintén az AIDS szövődményeiben hunyt el 1991-ben. Két Oscar-díjat kapott Tom Jones című filmjéért, a leghíresebb azonban a Dühöngő ifjúság című munkája, Richard Burton főszereplésével.

Anthony Perkins amerikai színész 1992-ben, hatvanéves korában hunyt el AIDS következtében fellépő komplikációk miatt. Legismertebb szerepe Norman Bates az 1960-as, Alfred Hitchcock által rendezett, Psycho című filmben.

„A cikket az Európai Unió támogatta”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik