Nagyvilág

Vérfürdő egy amerikai iskolában

Huszonhét halálos áldozata van a newtowni általános iskolában lezajlott lövöldözésnek. Saját szüleivel és testvérével is végzett az ámokfutó.

Legalább 27 halálos áldozata van az amerikai Connecticut állam egyik általános iskolájában lezajlott pénteki lövöldözésnek – jelentette a CBS televízió, amely szerint a halottak többsége gyerek. Az AP amerikai hírügynökség 18 áldozatul esett gyerekről írt. A sérültek számáról egyelőre nincs információ.


A képre kattintva galéria nyílik a helyszínről!Fotó: MTI / EPA

A lövöldözés helyi idő szerint péntek reggel zajlott le Newtown kisváros Sandy Hook nevű általános iskolájában. A merénylő legalább száz lövést adott le. A gyilkosságsorozatot a hivatalos közlés szerint egy Ryan Lanza nevű 24 éves férfi követte el. A férfi először az édesapját gyilkolta meg otthonában, majd egyenesen a Sandy Hook általános iskolához ment, és ott lelőtte tanítónő édesanyját is. Médiaértesülés szerint Lanza öt testvére közül az egyiket szintén holtan találták, egyik öccsét pedig őrizetbe vették, mert azt gyanítják, hogy köze van a lövöldözéshez.

Az áldozatok többsége 5 és 10 év közötti gyerek. Általános iskolában még nem volt ilyen vérengzés az Egyesült Államok történetében. A New Yorktól mintegy száz kilométerre északkeletre fekvő kisvárost a lakosok “Amerikai legbiztonságosabb helyének” tartották. A hatóságok körzet többi iskoláját is azonnal bezárták elővigyázatosságból, mert olyan híresztelés terjedt el, hogy ketten lövöldöztek.

Az egyik szülő elmondta, hogy az első dörrenéseket meghallva a tanító azonnal bezárta a gyereke osztályának az ajtaját, és az egyik sarokba terelte a tanulókat. Egy kislány az NBC televízióban azt mesélte, hogy tornaórán voltak, amikor “robbanásokat” hallottak, és rohanva egy irodába vitték őket. Később jött egy rendőr, és azt mondta nekik, hogy fussanak ki az épületéből, s így is tettek.

Obamát sokkolta a gyerekek tragédiája

Lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő újabb, a péntekihez hasonló lövöldözések az Egyesült Államokban – mondta televíziós nyilatkozatában az amerikai elnök. Barack Obama négynapos nemzeti gyászt rendelt el a newtowni tragédia miatt.

Az amerikaiak szívét összetörte a kisiskolások életét követelő lövöldözés. Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat – mondta könnyeivel küzdve.

Előzőleg az elnök telefonon beszélt Dan Malloy kormányzóval, akin keresztül együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait.

Legutóbb áprilisban volt hasonló eset az Egyesült Államokban. Vérfürdőt rendezett az oaklandi Oikos Egyetem eltávolított hallgatója, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt. A 43 éves koreai származású férfi hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik