Nagyvilág

Száznál is több embert ölt meg a vihar

Száznál többen haltak meg szerdai összesítések szerint a Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanao-szigeten, ahol kedden csapott le a Bopha tájfun.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább növekedhet a tájfun sújtotta déli körzetekben. Több embert – köztük katonákat – a hatóságok eltűntnek nyilvánítottak. A hatóságok a tájfun érkezésére készülve 60 ezer embert menekítettek biztonságos helyre. A szélsőséges időjárás miatt több mint 150 repülőjáratot felfüggesztettek, az iskolákban pedig nem volt tanítás. Sok helyen szünetel az áramellátás, és a heves esőzések miatt akadozik a forgalom.

Egy kisebb faluban legalább negyvenen megfulladtak, amikor a hatalmas esőtömeg elárasztotta azt az iskolát, ahol a lakók menedéket kerestek.

Az országos meteorológiai szolgálat előzőleg azt jelentette, hogy a helyiek által Pablo néven emlegetett tájfun keletről nyugatra tartva szeli át a Fülöp-szigeteket, és csütörtökön hagyja el az országot. A tájfun azonban irányt váltott, és északnyugatnak tart.

A Bopha az utolsó a Fülöp-szigeteken a június és november közötti időszakban végigsöprő tájfunok sorában. Augusztusban országszerte 180-an vesztették életüket a hurrikánok és trópusi viharok következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik