Nagyvilág

Harmadik napja zárva vannak a szlovákiai iskolák

Pedagógussztrájk Szlovákiában (ingyenes, )
Pedagógussztrájk Szlovákiában (ingyenes, )

Szerdára virradó éjjel a sztrájkbizottság tárgyalt Ficóval, de nem közeledtek az álláspontok. A kormányfő enyhén megfenyegette a tanárokat.

Az éjjeli eredménytelen tárgyalás után szerdán ismét összeült a sztrájkbizottság, hogy döntsön a sztrájk folytatásáról vagy annak megszakításáról – írja a parameter.hu. Döntésük értelmében a munkabeszüntetést átmenetileg felfüggesztik szerda este hat órától. A sztrájk folytatásáról vagy végleges beszüntetéséről, illetve a további lépésekről csütörtökön – a pedagógus szakszervezet rendkívüli ülése után – esedékes döntés.

Fico fenyeget

Kedden Robet Fico megismételte, hogy míg Európában csökkentik a béreket, addig Szlovákiában 5 százalékos béremelést kínálnak a tanároknak. „De ha további időhúzásra kerül sor és újabb negatív információk látnak napvilágot ami a közfinanszírozás makrogazdasági mutatóit illeti, akkor már lehet, hogy ez az ajánlat sem lesz érvényes” – tette hozzá.

A szlovákiai iskolák hétfőn léptek sztrájkba – követeléseikben többek közt legkevesebb 10 százalékos béremelés és az oktatásügyi költségvetés jelentős növelése szerepel. Az első napon az alapiskolák háromnegyede, a középiskolák kétharmada és az egyetemek öt százaléka szüneteltette a munkát. A második napon is zárva tartott ezen iskolák többsége, bár néhányan már oktattak is.

Pavel Ondek szakszervezeti vezető kedden felszólította az intézményeket, hogy tartsanak ki.

Itthon is lakat kerülhet az iskolákra

A magyar pedagógusok 20 százalékos közszféra-béremelést követelnek, az itthoni sztrájkbizottság épp szerdán folytatja a tárgyalásokat Balog Zoltánnal. Közben a PDSZ sztrájkfelmérést indított, hogy lássa a sztrájkhajlandóságot, sztrájktámogatottságot. A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy mind a pedagógusok (a szakszervezet honlapján csak a regisztrált tagok nyilváníthattak vélemény), mind a szélesebb közvélemény (legalábbis a Facebookhoz hozzáférők) elsöprő többséggel támogatják a törekvéseiket. Ez mind a két fórumon 90 százalék fölötti támogatottságot jelent.

A véleményt nyilvánítók elsöprő többsége ráadásul úgy véli, hogy az iskolák a sztrájk ideje alatt tartsanak zárva, a gyermekek elhelyezése ilyenkor nem az iskola feladata. Azaz kerüljön lakat az iskolákra, és a fenntartó jelöljön ki településenként egy-egy épületet, ahová bemehetnek a gyerekek és a nem sztrájkoló pedagógusok.

„Van min gondolkodni azoknak, akik folyamatosan bagatellizálják az érdekérvényesítés erejét. S át kell, hogy gondolják álláspontjukat azok is, akik 30 ezüstöt kínálnak, s azok is, akik már ennek is örülnének…” – zárul a PDSZ ezzel kapcsolatos hétfői közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik