Nagyvilág

Gárdonyinak is van helye Koszovóban

koszovó (koszovó)
koszovó (koszovó)

Az Interjú a vámpírral és a Búcsú Afrikától című kötetek mellé egy-két Szabó Magda-regény is bőven befér. Letargiára legjobb egy kiadós beszélgetés a doktor úrral. Ha pedig nem erőssége valakinek a csocsó, akár homokzsákpakolásban is megmérettetheti magát. Így élnek katonáink a pristinai KFOR-táborban.

Kapcsolódó cikkek

-„Megvan nekünk a Kelly hősei is.”

-„Hú, a Kelly hősei? Ilyen klasszikus filmjeitek is vannak? Akkor mindenképpen kiveszem.”

Ez a párbeszéd akár a sarki DVD-kölcsönzőben is elhangozhatott volna, ám a pristinai Slim Lines KFOR-táborban zajlott. A minidialógust a tábor könyvtárosa lelkesen elevenítette fel ottjártamkor arra célozva, hogy gyűjteményük korántsem elhanyagolható.

A képre kattintva galéria nyílik!

Várják a szépirodalmat

830 darab könyv, 560 darab műsoros CD és körülbelül 1400 darab DVD alkotja a „tábori készletet”, amely akár egy kisebb kerületi könyvtár gyűjteményével is felvenné a versenyt. „A szépirodalom az, amit leginkább hiányolnak a katonák. Wass Albert-könyveink ugyan vannak, de egy jó kis Gárdonyi vagy Szabó Magda-regény bizony elkelne” – árulja el a tábor könyvtárosa, Szabó György alezredes, tábori lelkész, aki bízik abban, hogy a rendelkezésükre álló 230 ezer forintos keretből az említett szerzőktől is futja majd néhány kötetre. Mint mondja, várhatóan még karácsonyra megérkezik a friss szépirodalmi szállítmány katonáink legnagyobb örömére.

A kikapcsolódásra bizony óriási szükség van, hiszen a jelenlegi koszovói békefenntartó kontingensünk, az MH KFOR 7. a második olyan váltás, amely szabadság nélkül tölti a féléves külszolgálatát. „A gyakorlatok és a napi tevékenység alaposan lefoglalja a katonákat, tehát nem jut idejük a „lelkizésre”. A konténerszobákban ketten laknak, s minden szobában van tévé és internet, így például Skype-on akár naponta is beszélhetnek a családtagjaikkal” – magyarázza Kása István alezredes, a magyar kontingens parancsnoka.

A képre kattintva galéria nyílik!

Kiskarácsony KFOR-módra

Ugyan közelednek az ünnepek, és a család nélküli karácsonyozás miatt könnyen levertség uralkodhat el a katonákon, ám mint Kása alezredes hangsúlyozza, erre nagyon odafigyelnek, ezért a békefenntartóink a portugál katonákkal együtt fogják tölteni a karácsonyt, akárcsak legutóbb az október 23-i ünnepséget. Ráadásul az otthoni ízeket sem kell nélkülözni. A karácsonyi menüről ugyanis a váltással együtt érkezett két magyar szakács, Tibor és Illés gondoskodik majd, akik a portugál és az albán személyzettel karöltve serénykednek a hétköznapokon is a konyhán.

Pristinában, a KFOR Főparancsnokságon (amelynek az ún. Film City városrész ad otthont, ez volt ugyanis a jugoszláv filmgyártás egykori központja) egyéni beosztásban szolgáló katonáinknak azonban nincs „ilyen jó dolguk”, hiszen ott 30 nemzet több ezer békefenntartójára főznek a konyhán, s náluk egy-egy magyar fogás olyan ritka, mint a fehér holló. Mindenesetre – mint Györei József alezredestől, a rangidős nemzeti képviselőtől megtudom – az ünnepi hangulat azért itt is meglesz a karácsonyi étkezésben: több turnusban érkeznek majd a katonák a tábori ebédlőbe az előre szépen megterített asztalokhoz, tehát megadják a módját a különleges napnak, a karácsonyi menü azonban egyelőre rejtély. Egyenruhásaink pedig csak annyit tehetnek, hogy drukkolnak, a tandori csirke és az olaszos tésztaételek mellé legalább a rántott hal beférjen az aznapi fogások közé.

Pristinában is van Budapest

Míg a pristinai Slim Linesban barátságosként, családiasként jellemezhető a tábori élet, addig a Film Cityben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy konténervárosban bolyongnánk. A KFOR Főparancsnokság (HQ) táborát kétszintes konténerépületek uralják, melyeket kisebb-nagyobb utcák szelnek át. A „háztömböket” és a „sugárutakat” a táborban szolgáló nemzetek fővárosairól nevezték el. Így nem kell azon csodálkozni, hogy pár lépés után Rómában, Londonban, Budapesten vagy éppen Washingtonban találjuk magunkat, vagy pedig Varsón átgyalogolva a görögökhöz jutunk, azaz a görög katonák nemzeti házába, melynek kertjében egy jókora grillsütő virít. A KFOR-sajtótájékoztatóknak, -megbeszéléseknek otthont adó épület elnevezésében (Hollywood Center) pedig visszaköszön a tábor helyének régi alaprendeltetése, a filmgyártás.

Ütnek, emelnek, pörgetnek

A netezés és a tévézés mellett a többek között futógépekkel, súlyzókkal, szobakerékpárokkal felszerelt konditerem ugyancsak remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít, de katonáink rendszeres látogatói az ún. Magyar Háznak. A közösségi élet színterét jelentő helyiségben csocsózással, dartsszal, biliárddal és pingpongozással frissülhetnek fel a békefenntartók egy-egy kimerítő műszak után. Alkalmanként pedig sportversenyekben – hol röplabdameccsen, hol futásban, hol pedig súlyemelésben – mérhetik össze a tudásukat. Például legutóbb, a Magyar honvédelem napján a kontingens 6. váltása megrendezte az erős emberek versenyét, amelynek során Uralkerék-forgatásban, homokzsákpakolásban és 60 kilós súlyok emelésében versenyeztek egymással katonáink.

A képre kattintva galéria nyílik!

Pirula helyett kibeszélni

Ahhoz, hogy a missziósok fizikailag és lelkileg is jól viseljék a szabadságmentes kint tartózkodást, a Slim Lines tábor területén található egészségügyi központ gárdája is nagymértékben hozzájárul. A ROLE–I. szintű orvosi segélynyújtó helyen katonáink maradéktalanul megkapják az egészségügyi alapellátást. Ám ha mégis előfordulna olyan eset, amelyhez elengedhetetlen a szakorvosi segítség, akkor a dél-koszovói Prizrenben működő ROLE–III. szintű német katonai kórházba szállítanák át a beteget, ott ugyanis a legmagasabb szintű orvosi ellátás várna rá.

„Rendszeres pszichológia vizsgálatra nincs lehetőség, havonta egy alkalommal csupán katonáink fizikai állapotát mérjük fel, de ha bárki hozzánk fordul, úgy vélem, mindenféle bogyó helyett sokkal jobb egy kiadós beszélgetés. Akárcsak a tábori lelkész, mi is szívesen elbeszélgetünk az illetővel, hogy könnyebben átvészelje a missziót” – mondta érdeklődésünkre Saáry doktor, az egészségügyi központ vezetője, aki csapatával jelenleg az influenzaszezonra készül gőzerővel.

A magyar békefenntartók koszovói missziójával foglalkozó sorozatunk harmadik, befejező részéből kiderül, mennyire dívik még ma is a vérbosszú a Balkánon, mit keres Bill Clinton szobra Pristina belvárosában, és vajon meddig maradnak katonáink Koszovóban.

Ha arra kíváncsi, milyen feladatokat látnak el békefenntartóink Koszovóban, és hogyan zajlik egy tömegkezelési tréning, klikkeljen ide.

A koszovói látogatásért és kint tartózkodásért köszönet jár a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodájának és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik