Nagyvilág

Felakasztották a mumbai merénylőt

A 166 halálos áldozattal járt indiai terrortámadás egyetlen élve elfogott elkövetőjét egy Mumbai közeli börtönben végezték ki.

A Kaszab (Mészáros) gúnynéven emlegetett 25 éves pakisztáni Adzsmal Amírt augusztusban másodfokon is bűnösnek találták India elleni háborús cselekmények, emberölés, összeesküvés és terrorizmus bűntettében, és jogerősen kötél általi halálra ítélték.

Az ítéletet szerda reggel hajtották végre a nyugat-indiai Mahárástra állam egyik börtönében, Mumbaitól nem messze, miután az indiai államfő elutasította az elítélt kegyelmi kérvényét.

2008. november 26. és 29. között egy tíztagú, erősen felfegyverzett kommandó hajtott végre mészárlást Mumbaiban két luxusszállodában, egy étteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban. A terrortámadásban 166 ember vesztette életét, és több mint 300-an sebesültek meg. Kaszab volt az egyike a pályaudvari, 52 ember halálát okozó vérfürdő két tettesének. Kilenc merénylővel az indiai biztonsági erők végeztek, Kaszabot élve elfogták.

Az indiai kormány a Laskar-i-Taiba radikális pakisztáni iszlamista csoportot tette felelőssé az India pénzügyi központjának számító, csaknem 14 milliós metropolisban végrehajtott összehangolt támadásért. Újdelhi bizonyítékokat küldött Pakisztánba, és többször fölszólította az iszlám köztársaság hatóságait, hogy vonja felelősségre a tetteseket. Pakisztánban hét ember ellen vádat emeltek, de senkit sem ítéltek el az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik