Nagyvilág

Megugrott az olajár a buszrobbantás hírére

Az izraeli buszon történt terrortámadásban 17 ember sebesült meg. A helyi hatóságok két gyanúsítottat keresnek. A robbantás hírére emelkedni kezdett az olaj ára.

A robbantás helyi idő szerint déli 12 óra után pár perccel történt az izraeli város központjában, ahol utoljára hat éve sikerült terrortámadást végrehajtani. A támadásban megsebesült 17 ember többsége csak könnyebben sérült, de két embert súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Szemtanúk elmondása szerint nem egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát – közölte a Háárec című izraeli lap. A robbanószerkezetet egy elmenekülő ember helyezte el a járművön. A támadás végrehajtásával gyanúsított támadók egyike nő volt, az Al-Arabija televízió információi szerint.

Az izraeli kormányfő szóvivője terrortámadásként jellemezte a robbantást. A Háárec úgy tudja, hogy a támadás után egy embert őrizetbe vettek az izraeli hatóságok, de őt később szabadon engedték.

A támadás azután történt, hogy az izraeli hadsereg már nyolcadik napja bombázza a Gázai övezetet, miközben a Hamász palesztin szervezet irányítása alatt álló területről izraeli területeket lőnek rakétákkal.

A busztámadás hírére jelentősen emelkedni kezdett a nyersolaj ára a nemzetközi piacokon. Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára egy dollárral volt magasabb a keddi záró értékhez képest, ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 71 centtel nőtt. A nyersolaj ára azokra a félelmekre emelkedik, hogy a kiéleződött közel-keleti feszültség veszélyezteti az olajszállítások biztonságát a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik