Nagyvilág

Fukushima: 13 ezren perelnek

Az atomerőműben meghalt munkások és az atombaleset óta öngyilkosságot elkövetett emberek halálért is a céget tartják felelősnek a feljelentők.

Csoportos büntetőfeljelentést tett 13 ezer japán polgár az atomerőművet birtokló TEPCO cég vezetői és a nukleáris biztonsági bizottság ellen.

Azzal vádolják az energiaszolgáltató vállalat 33 vezetőjét és a tavalyi baleset óta felszámolt bizottságot, hogy szakmai hanyagságuk halálesetekhez és súlyos sérülésekhez vezetett – jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

A feljelentők azt állítják, a megnevezett alperesek felelősek azért, hogy radioaktív sugárzás érte őket. A beadvány a Fukushima-1 atomerőműben elhunyt munkások és az atombaleset óta öngyilkosságot elkövetett emberek halálát is a cégnek tulajdonítja.

Idén augusztusban már benyújtottak egy hasonló csoportos feljelentést a TEPCO ellen. Akkor 1300 fukusimai lakos azzal vádolta meg a céget, hogy nem készült fel megfelelően egy esetleges természeti katasztrófára, holott Japánban igen gyakoriak a földrengések. A közelmúltban egy korábbi fukushimai dolgozó is pert indított a vállalat ellen.

A japán büntető törvénykönyv szerint a hanyagságból okozott emberölés vagy súlyos testi sérülés felelősei maximum öt évig terjedő börtönbüntetésre vagy egymillió jenes (csaknem 2,8 millió forint) pénzbírságra ítélhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik