Nagyvilág

A világ legmagasabb tornyát építik Ecuadorban

A világ legmagasabb tornyát készülnek megépíteni egy ecuadori faluban, amelyet a Föld középpontjaként tartanak számon: megálmodói szerint az 1600 méteres égimeszelő az ország történelmének fog emléket állítani, és várhatóan népszerű turistalátványosság lesz.

A 200 millió dollárba – hozzávetőleg 45 milliárd forintot kitevő összegbe – kerülő Tower of the Sun (Naptorony) a tervek szerint a Quitótól pár kilométerre fekvő Ciudad Mitad del Mundo (A világ közepe) nevű településen magasodik majd. A falu harminc méter magasra nyúló obeliszkje évente 875 ezer látogatót vonz.

Az új felhőkarcoló azonban akár háromszor több turistát is képes lesz ide csalogatni – mondta a beruházást kezdeményező Gustavo Baroja, Pichincha tartomány kormányzója. A jelenlegi egyenlítői emlékművet 1979-ben emelték, azoknak a francia misszióknak az emlékére, amelyek a 18. században érkeztek a dél-amerikai országba, hogy tanulmányozzák a Föld formáját és méreteit.

Az Egyenlítő szimbolikus vonalát jelző festett csíkon a turisták általában egyik lábukkal a déli, másikkal az északi féltekén állva örökítik meg magukat, habár a Föld leghosszabb szélességi köre valójában jó pár méterrel arrébb húzódik.

Az 1600 méteres torony vázlatait Rafael Vinoly uruguayi építész vetette papírra. Az építési munkálatok várhatóan 2014-ben kezdődnek. A létesítmény háromszáz méter átmérőjű, spirálszerű talapzattal és négy terasszal rendelkezik majd. Az utasokat légnyomásos óriáslift fogja szállítani. Az egyes szintek “megtöltését” illetően számos ötlet kering. A kormányzó szívesen látna kulturális és kutatóközpontot vagy akár luxusszállodát, kongresszusi központot és ökomenikus templomot is a felhőkarcoló falai közt.

A világ jelenlegi legmagasabb épülete a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik