Nagyvilág

Kétnapos sztrájk kezdődött Görögországban

Az újabb kormányzati megszorító intézkedések ellen, amelyek a szakszervezetek szerint pusztító hatással lesznek a szegényekre, és a gazdaság összeomlásához vezetnek.

A munkabeszüntetést a két legnagyobb görög szakmai szervezet hirdette meg. Ez lesz két hónap alatt a harmadik nagy sztrájk a költségvetési kiadások csökkentése és fájdalmas reformok bevezetése ellen. A csomagnak még meg kell kapnia a parlament jóváhagyását ahhoz, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap engedélyt adjon 31 milliárd euró segély kifizetésére.

A kormány szerint mindenképpen csökkenteni kell a kiadásokat, beleértve a nyugdíjak megkurtítását is, mert különben nem lehet elkerülni az ország csődjét. Antonisz Szamarasz miniszterelnök azt ígéri, hogy ez lesz az utolsó fájdalmas megszorítás.

Az országban leállnak a vasutak, az autóbusz járatok, a metró, sok légi járatot törölnek, a kompok a kikötőkben maradnak és a taxisofőrök sem mennek ki az utcákra. Az iskolák, bankok és kormányhivatalok bezárnak, a kórházak csak sürgősségi ellátást fognak nyújtani.

A rendőrség tüntetésekre készülve erősítést kapott, de az általános vélemény szerint komolyabb erőszakra csak szerdán kell számítani, amikor a parlament szavaz a kormány beterjesztéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik