Nagyvilág

A csótányok Romneyt választják

mitt romney (mitt romney, elnőkválasztás)
mitt romney (mitt romney, elnőkválasztás)

Csakúgy, mint a New York utcáin heverő kutyagumik, és egy jósmókus is. Obamát pedig már csak azért le fogják váltani, mert kikapott a washingtoni amerikaifoci-csapat.

Az egy éve tartó kampány, és több mint kétmilliárd dollár elköltése után a politikai megmondó-emberek csak vakarják a fejüket az Egyesült Államokban, amikor azt kérdezik tőlük, hogy ki lesz az elnök az elkövetkező négy évben. Joe Klein, a Time politikai újságírója egy sokat olvasott blogbejegyzésben egyszerűen ki is jelentette: aki azt állítja, tudja, ki nyeri az elnökválasztást, az csak úgy tesz, mintha tudná miről beszél, de igazából lövése sincs. (Vagy az egyik kampánynak dolgozik.)

Szerencsére ilyen szoros helyzetben is vannak módszerek, amelyekkel előre tudhatjuk, ki lesz a nyertes. Igaz a „tudományos” szót el kell felejtenünk.

A Jósmókus Romney mogyoróit rágcsálja inkább

Az olasz ételről elnevezett mókus, Gnocchi eddig száz százalékos biztonsággal jelezte, hogy ki fogja nyerni az amerikai elnökválasztást. Igaz, eddig csak egyszer, 2008-ban mutatta be jóstehetségét, amikor Obama mogyoróit kezdte el rágcsálni ketrecében, hanyagolva az akkori republikánus jelöltet, John McCaint. A dél-karolinai Summerville-ben élő mókus azonban négy év alatt úgy látszik megunta a már elnöki mogyorókat, és inkább a friss húsra vetette rá magát. Még október közepén ugyanis a Romney-mogyorókon nyammogott jóízűen gazdáik boltjában. Hogy az egész csak arra jó, hogy a média ingyenreklámot csináljon az üzletnek? Ugyan már! Köpködők mind.

Romney-val jobban szalad a csótány

A csótányok a Jósmókusnál rosszabb bizonyossággal jelzik előre a választási eredményeket, de mögöttük legalább már 16 éves múlt áll a politikai arénában. A New Jersey állam kártevőírtóit összefogó szövetség ugyanis ennyi ideje rendezi meg az óriás madagaszkári sziszegő csótányok versenyét, amellyel mindenféle költséges közvélemény-kutatások nélkül meg lehet mondani, ki lesz az elnök. A jelöltek rajzaival a hátukon versenyt futó ízeltlábúak idén sem hagyták, hogy az emberek kétségek közt vergődjenek, és egy kártevőírtő expón versenyt futottak. Végül a Romney-csótány kúszott be előbb célba. Ez már kettőből kettő. A hitetlenkedők persze azzal jönnek, hogy ez csak egy olcsó fogás arra, hogy a kártevőírtók rendezvényét reklámozzák. Ugyan már! Mégis ki dőlne be egy ilyen átlátszó fogásnak?

Romney-fejű New York-i kutyagumik

Nem hisz a mókusnak és a csótányoknak? Mint szól a kutyaszarból jósláshoz? A New York-i kutyagumigyűjtő, Jim Coniglione magabiztos módszerében. A Long Islanden a szanaszét heverő ebürülékek felszedéséből üzletet csinált férfi az elhullajtott kutyagumikat elemezve jutott arra, hogy Romney lesz a következő elnök. Az indok? Több olyan kutyaszart talált, ami Romney fejére hasonlít, mint olyat, ami Obama arcformáját vette fel. Hülyeségnek gondolja? Van tudományos magyarázata is Jimnek: a rossz gazdasági helyzet. A kutyások ugyanis már nem engedhetik meg maguknak a minőségi tápokat, amelyek 2008-ban még Obama-fejű kupacokat eredményeztek. Jim az elmúlt három elnökválasztás alatt mindig eltalálta ki lesz a győztes, és most – valószínűleg komoly matematikai képletek felállítása, és hetekig tartó számolás után közölte: 66 százalék, hogy Romney győz. Háromból három. Hogy ezzel az egésszel Jim csak a Scoopy Doo nevű vállalkozását reklámozza ingyen a minden hülyeségről beszámoló sajtóban? Ugyan már! Szarni a kötekedőkre.

Obama bűnhődik a vesztes meccs miatt

És ha ezek után még mindig kételkednének abban, hogy Romney-t látjuk majd januárban a Fehér Házban, itt egy újabb intő jel az elnöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik