Nagyvilág

Van Rompuy: A jövő szava az unió

Herman Van Rompuy (Herman Van Rompuy)
Herman Van Rompuy (Herman Van Rompuy)

Skóciának át kellene gondolnia függetlenedési szándékát.

Az Európai Tanács elnöke szerint Skócia semmit sem nyerne, ha elszakadna Nagy-Britanniától, a szeparatizmus a múlté, a jövő szava az unió. A politikus elnökölhet azokon a találkozókon, amelyek célja megvitatni, hogy egy független Skócia csatlakozhat-e az Európai Unióhoz – írta a The Guardian című brit lap.

Herman Van Rompuy, aki 2014-ben – amikor a tervek szerint megtartják a referendumot a függetlenségről – még mindig az Európai Tanács elnöke lesz, a YouTube videomegosztó portálon látható felvételen úgy fogalmazott, senki sem nyerhet a szeparatizmusból a mai világban, “amely tetszik vagy sem, globalizált”.

Mint mondta, “sok fontos feladat áll előttünk, és csak akkor lehetünk sikeresek, ha egyesítjük erőinket, közösen cselekszünk és közös irányt szabunk meg”. A környezetéből származó információk alapján Van Rompuy azonban nem fog a skót függetlenség ellen kampányolni.

“Az elnök soha sem ártaná bele magát nemzeti kérdésekbe. Mindazonáltal Skóciának kérelmeznie kell majd az EU-tagságot”, ha valóban elszakad Nagy-Britanniától – idézte a forrást a The Guardian. A független Skócia EU-csatlakozásáról és tagságáról szóló egyeztetéseket néhány ország – Spanyolország, Ciprus, Belgium – igencsak megnehezítené – idézett tovább a tekintélyes brit lap. A forrás megjegyezte: a belga Van Rompuy támogatta hazájában a devolúciót, Flandria függetlenségét azonban nem.

A hivatalban lévő brit kormány és David Miliband korábbi munkáspárti külügyminiszter a napokban szintén felhívta a skót vezetés és Alex Salmond függetlenségpárti kormányfő figyelmét arra, hogy Skócia EU-csatlakozása nem lenne automatikusan garantált, ha az országrész valóban elszakadna Nagy-Britanniától. Miliband szerint bonyolult csatlakozási tárgyalások várnának Skóciára, és Franciaország például népszavazáshoz köti az EU további bővítését. Salmond ezzel szemben hangoztatja, hogy Skócia nem kerülne ki a közösségből, ha függetlenné válna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik