Nagyvilág

Már csak órák kérdése és lecsap a szupervihar

Az elmúlt 50 év legnagyobb vihara fenyegeti a keleti partot. Kint élő magyar beszámolójával.

A város, amely arról híres, hogy sosem alszik, ma megállt. Vihar előtti csend van. A nagy vihar előtti nagy csend. Egytől egyig állnak a metrók, mind a 23 vonal kocsijait magasabb területre vitték. Ezzel idén már másodszor rendelték el az időjárás miatt a hálózat teljes leállítását. Áll mind a 16 elővárosi vasútvonal is. A buszok. És nem indult el több ezer repülőgép, amely az USA keleti partjára jött volna. A New York-i JFK repülőtérnek még a weblapja is elérhetetlen. A lüktető New York ma a világ legnagyobb szigete: se ki, se be. És bent se történik sok minden: az iskolákat és a tőzsdét is bezárták.

Ha minden igaz, órák kérdése, hogy partot érjen Sandy, egy ártatlanul induló trópusi kis vihar, amelyre élete végéig emlékezni fog minden amerikai, aki ma él a keleti parton. Ha olyan erős és kiterjedt lesz hatása, mint amitől a legrosszabb forgatókönyv szerint tartani lehet, akkor azért. Ha pedig nem, akkor azért, mert 400 ezer embert feleslegesen telepítettek ki Manhattanből.


Sötét fellegek gyülekeznek Manhatten felett Fotó: AFP / Spencer Platt
A képre kattintva galéria nyílik!

Sandytől azért tartanak, mert hamarosan szuperviharrá fejlődhet. A délről jövő, alapvetően gyengécske trópusi hurrikán útját keresztezi ugyanis egy kanadai hidegfront, pont akkor, amikor a Hold közelsége miatt amúgy is magasabb a vízállás.

Ha a kettő összecsókolózik, akkor olyan gigantikus erők szabadulnak fel, mintha Isten ökle csapna le Amerika legsűrűbben lakott 350 négyzetmérföldjére. 50-60 millió – öt-hat magyarországnyi – ember figyelheti most aggódva a híreket. Egy ideig. Ha odaér a vihar, valószínűleg 10 millió embernél szűnik majd meg az áramszolgáltatás.

Mire számíthatnak? Özönvízszerű esőzésre, óriási szelekre, elöntött partvidékre, hatalmas áradásokra. Egy nap alatt 10 centiméter eső eshet a keleti parton, s lehetnek helyek, ahol háromszor ennyi csapadék zúdul majd a folyókba. Csak a várható szélkárokat 3 milliárd dollárra saccolják. A hurrikánok okozta károk listáját az USA-ban egyelőre a 2005-ös Katrina vezeti, 106 milliárd dollárral. Az Irene tavaly 18 milliárd dollárnál állt meg – ez Magyarország éves költségvetésének körülbelül a harmada.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint várhatóan most fordul a part felé Sandy, s lassan eldől, mekkorát fog ütni. Most így minősítik a helyzetet: „Életveszélyes viharok, a partvonalon hurrikán erejű szelek és súlyos havazás várható az Appalache-ben.”

Jelenleg is 150 kilométeres óránkénti szeleket mérnek a viharban, s ez a sebesség még nőhet is, ahogy Sandy a hidegfrontot is magába szívja. Már most brutális szél fúj Észak-Karolinától New Yorkig, s még csak a vihar széle éri a földet. Amikor pedig odaér, a felhőkarcolók is beleremegnek majd. Minél magasabbak, annál nagyobb széllel kell megbirkózniuk.


Legyőzzük Obamát és Sandy-tFotó: AFP / Jim Watson
Kattintson a képre a galériáért!

A New York-i kikötőben akár 11 lábbal – 3 és fél méterrel – is magasabb lehet a vízállás a szokásosnál. A Battery Park egy tízhektáros park Manhattan déli részén. Régen innen védték a várost ágyúkkal, arról nevezték el a városrészt. Na, ez várhatóan egy az egyben víz alá kerül.

Még az elnökválasztási kampányt is leállították, s Barack Obama elnök visszarepült Washingtonba. Még nem tudni, miként hat majd a választásokra a vészhelyzet.

És még ez a veszély is kevés volt sokak számára ahhoz, hogy megfogadják a kormányzat tanácsát és elmeneküljenek. A CNN sorban számol be emberekről, akiket ki kell menteni a vihar fogságából. A vihar már itt van, és még sokkal rosszabb lesz.

Egy New York-i magyar tapasztalatai

Jelenleg a vihar még nem érte el NY államot, az előrejelzések estére várják az érkezését. Most még nem esik az eső, 30-40 mérföldes a szél, ami estére jóval erősebb lesz, illetve holnapra elérheti a 90 mérföldet (145 kilométer per óra).
A tömegközlekedés vasárnap este leállt, este 7-kor a metrót, majd 9-kor a buszokat is leállították. A friss hírek szerint a Manhattan–New Jersey közötti Holland Tunnelt és a NYC–Brooklyn közötti Brooklyn Battery Tunnelt lezárják délután 2-kor, az áradástól félve.
Miután nincs tömegközlekedés, ma szinte senki nem ment dolgozni, és valószínűleg holnap is munkaszüneti nap lesz, de remélhetőleg szerdára visszaáll minden. A iskolákat is bezárták a következő két napra.
Én Manhattanben a 23. utcánál lakom, az East River mellett, ami a Zone B-területébe esik a város által kiadott evakuálási térkép alapján, de őszintén nem hiszem, hogy erre sor kerülne.
Tegnapra a boltokat es közérteket kiürítették az emberek, mindenki próbált olyan ételt beszerezni, amit abban az esetben is el tud készíteni, ha nincs áram. Gallonjával vitték a vizet is haza, es felkészültek a legrosszabbra. Én sehogy nem készültem a viharra, úgyhogy remélem, tényleg nem fog két napnál tovább tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik