Nagyvilág

Izraelt dicséri a Jobbik egykori ökle

Szegedi-Csanad(3)(960x640)(2).jpg (Szegedi Csanád)
Szegedi-Csanad(3)(960x640)(2).jpg (Szegedi Csanád)

A „példamutató” zsidó államról „csupán a tisztelet hangján szabad szólni” - jelentette ki Szegedi Csanád volt jobbikos képviselő.

A szélsőjobboldali pártból zsidó származása miatt kilépett politikus az Európai Parlament október 23-án tartott vitájában állt ki Izrael mellett, miközben a zsidó állam és az Európai Unió kapcsolatának megerősítése mellett érvelt. Szegedi Csanád , az EP honlapján olvasható jegyzőkönyv szerint kijelentette: Izrael „az elmúlt évtizedekben példát mutatott Földünk egyik politikailag legingatagabb régiójában, hogy miként lehet minden nehézség ellenére egy modern demokráciát felépíteni”.

Az egykori jobbikos, akinek volt párttársai október 23-án izraeli zászlót égettek,”erkölcsi és morális kötelezettségnek” nevezte Izrael és az Európai Unió kapcsoltának erősítését, kijelentve, hogy „kulturális értelemben Izrael Európa része”. Szegedi szerint az izraeli állam „folyamatosan bizonyítja érettségét az emberi jogok tekintetében”, és Európának nem kéne beleszólnia Izrael belügyeibe.

Szegedi, akit Vona Gábor, a Jobbik elnöke májusban még „a párt öklének” nevezett, júliusban lépett ki a pártból, miután kiderült, hogy anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A radikális nézeteiről elhíresült politikus később meglátogatta Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját, és elnézést kért, ha az elmúlt időszakban olyan kijelentést tett, amellyel esetleg megbántotta a magyarországi zsidókat, beiratkozott a zsidó szabadegyetemre, és Auschwitzba is ellátogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik