Nagyvilág

Elhalasztották a borzmészárlást

A közvélemény heves tiltakozása nyomán elhalasztotta a borzok kilövését a szarvasmarha-tbc megfékezése céljából a brit kormány.

A szarvasmarha-tenyésztők által kezdeményezett borzmészárlás ellenzői azzal érveltek, hogy az állatok irtása nem hatékony megoldás a probléma kezelésére, sőt az érintett térségből elmenekülő borzok még inkább terjesztik a betegséget a szigetországban.

A brit kormány szeptemberben több ezer borz kilövését engedélyezte Anglia délnyugati részén, mert az amúgy védett állatok a tuberkulózist terjesztik a szarvasmarhák körében. A betegség miatt egy év alatt 26 ezer szarvasmarhát kellett leölni Angliának ebben a térségében, ami 90 millió font (több mint 30 milliárd forint) kárt okozott a gazdáknak. A hatóságok szerint a betegség a kórokozót hordozó borzokról terjed át a marhákra.

A közvélemény heves ellenzéssel fogadta a tervet, a bírálók – köztük olyan neves személyiségek, mint Brian May, a Queen együttes gitárosa – alig másfél hónap alatt 150 ezer aláírást gyűjtöttek össze, hogy követeljék a leállítását.

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette, hogy a borzok leölését a jövő nyárra halasztják, mert egy friss felmérésből kiderült, hogy a borzállomány kétszer nagyobb a korábban feltételezettnél, és ezért jelentősen megnőnek a terv végrehajtásának költségei. Hozzátette, a kormány továbbra is elkötelezett terve végrehajtása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik