Nagyvilág

Háborúra készül Törökország

F-16 (f-16, vadászgép)
F-16 (f-16, vadászgép)

Fokozott harckészültségbe helyezték csütörtöktől a török fegyveres erőket - tudta meg NATO-beli diplomáciai forrásokból az orosz állami hírügynökség Londonban.

“Ankara és Damaszkusz viszonyában a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak az események”, a NATO vezetése folyamatosan elemzi a török-szíriai határon kialakult helyzetet – jegyezte meg az ITAR-TASZSZ tudósítójának nyilatkozó, meg nem nevezett európai diplomata.

A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) egy munkatársa a tudósítónak csütörtökön azt mondta, “Törökország arra készül, hogy repüléstilalmi övezetet hozzon létre Szíria északi körzetei felett”, kiszorítva onnan a szíriai kormány légierejét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elhalasztotta ankarai látogatását – jelentette be csütörtökön Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője. Nem nevezte meg a halasztás okát, de az AFP emlékeztet a Moszkvából Damaszkuszba tartó szíriai utasszállító gép törökországi leszállásra kényszerítésére.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatot adott ki, amelyben megállapította: Törökország e lépése veszélyeztette a repülőgép fedélzetén utazó orosz állampolgárok életét.

Törökországi értesülések szerint rakéta- és katonai adó-vevő alkatrészek lehettek a szíriai repülőgép csomagterében, orosz fegyverszállítói források azonban ezt cáfolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik