Nagyvilág

Orbán Viktor a pápánál járt

Erkölcsi példamutatásra szólította fel XVI. Benedek pápa szombaton, Castelgandolfóban a Demokrata Centrumpártok Internacionáléja (CDI) politikusait; a szervezet egyik alelnöke, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen volt a pápai audiencián.

“A globális gazdasági válság a gazdasági élet stabil erkölcsi megalapozottságának hiányából ered”, a válság megoldására a politikának “nem a sürgető piaci logikát” kell követnie, hanem a “közös jót és az emberi élet védelmét és méltóságát” a fogantatás pillanatától kezdve a házasságon alapuló családig – mondta a Demokrata Centrumpártok Internacionáléja (CDI) vezetőinek mondott beszédében XVI. Benedek.  A pápa “megújult politikai elkötelezettséget” szorgalmazott a katolikus politikusok részéről.     

A Kereszténydemokrata Internacionáléként is ismert szervezet vezetőségének kétnapos római találkozóján résztvevőket az egyházfő a castelgandolfói nyári rezidenciáján fogadta.  A CDI vezetőségének tagjait az Internacionálé elnöke, Pierferdinando Casini, az olasz Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke vezette. Az olasz hírügynökségek beszámolója szerint az audiencián jelen volt a CDI római ülésén résztvevő Mariano Rajoy spanyol, Antonisz Szamarasz görög, Enda Kenny ír, Sali Berisha albán kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

XVI. Benedek az audienciát megelőzően külön fogadta George Szabra ellenzéki szíriai politikust, a Szíriai Nemzeti Tanács szóvivőjét. A találkozóról újságíróknak beszélve Szabra kijelentette, hogy XVI. Benedek “az arab tavasz oldalán áll, mellyel a pápa szerint az arab népek méltóságukat és szabadságukat keresik”. Szabra szerint az egyházfő reménye az, hogy a Közel-Keleten élő keresztények “nem hagyják el országaikat”. 

A szíriai politikus elmondta, hogy csalódott a nemzetközi közösségben, mely engedi, hogy “Oroszország és Kína magatartása megakadályozza a szíriai helyzet megoldását és magára hagyja a szíriai népet”. 
Szabra szerint a szíriai harcokban eddig 30 ezren haltak mártírhalált, az ország épületeinek 15 százaléka semmisült meg, 30 ezren veszítették el otthonukat és 400 ezren menekültek el Szíriából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik