Nagyvilág

Ahol dicsőség az elszíneződött szonda

sör (sör, )
sör (sör, )

Szeptember 22. és október 7. között ismét közel hétmillió turistát vár a bajor főváros a világ legnagyobb népünnepélyére, az Oktoberfestre. Oklevelet is kaphatnak a mulatozók az ittasságuk fokáról.

Bizony tátva maradna a szája annak a kis tiszthelyettesnek, akinek az ötlete nyomán a bajor koronaherceg I. Lajos és Teréz hercegnő esküvőjét egy nagyszabású lóversennyel ünnepelték meg. A trónörökös pár 1810. október 12-én mondta ki a boldogító igent, majd néhány nappal később, hogy a nép is szórakozhasson, egy lóversennyel, a sörfesztivál előfutárával mulattak tovább. A területet, amely akkoriban még a város szélén volt, a menyasszony tiszteletére Teréz-mezőnek nevezték el, és azóta is így hívják. Mára az egész világ ismeri a helyszínt és a sörfesztivál programját. Vagy mégsem?

Minden, ami belefér

Az ünnepi felvonulás nyitja a rendezvényt, amikor a müncheni sörfőzdék és az „ünnep gazdái” feldíszített kocsikkal a Teréz-mezőre vonulnak. Ezután a főpolgármester, Christian Ude, a régi tradíciók szerint pontosan délben csapra ver egy hordót és az első korsó sört átnyújtja az ellenzéki Horst Seehofernek.  A következő napon hagyományőrző csoportok kereken kilencezer tagja népviseletbe öltözve mutatja be szokásait és néptáncait.

A milliónyi látogatót tizennégy szebbnél szebb hatalmas sátor várja. A legnagyobb sátrat a Hofbräu állítja fel minden évben. Egyszerre tízezer (!) embert tudnak leültetni.  Náluk a két hét alatt ötszázötvenezer liter sör, hetvenezer sült csirke és ötezer ötszáz sertéscsülök fogy el. A literes korsó sör árát minden évben egységesítik, amit az idén a nagy viták ellenére sem sikerült 7 euró 10 centre szorítani. Aki most egy sört rendel, majdnem 10 eurót fog fizetni.

Ha valaki nem szereti a tömeget, választhat a kisebb sátrak közül. Ezekben legfeljebb ötszázan ülhetnek le, de a családias hangulat feledhetetlen élmény sok látogató számára. A sátrakban természetesen zene is gondoskodik a hamisítatlan bajor jókedvről. A vurstli sem maradhat el, hiszen az óriáskeréktől a szabadesésig mindenféle attrakciót ki lehet próbálni.

Különleges program az idén 125 éves bajor mezőgazdasági ünnep állatbemutatója. A lovak mellett, disznók, juhok, szarvasmarhák vonulnak fel, majd indul a lóverseny az egykori esküvő tiszteletére.

Óvodástól a nyugdíjasig

Senki ne higgye, hogy az oktoberfest csak a sörimádóknak való. Az első hétfőn délelőtt München városa, a kiállítók és az árusok ezerkétszáz iskola-előkészítős, tehát óvodáskorú gyermeket hív meg. Még aznap kétszázötven nyugdíjas hivatalos ebédre a nagy sátrak kontójára. Keddenként déltől este hatig családi nap lesz az idén is, amelyeken a gyermekek szüleikkel kedvezményesen hullámvasutazhatnak, ehetnek és ihatnak. A tizenhat év alattiak természetesen szülői felügyelettel sem kaphatnak alkoholt és a kicsiknek hat éves kor alatt este nyolckor el kell hagyniuk a területet.

Az ünnep rendezői a nőkkel vannak a legnagyobb bajban. Egyrészt már közel tíz éve működnek a biztonsági pontok, ahová azok a lányok és asszonyok fordulhatnak, akiket szexuálisan zaklattak és akár a hazautazásukat is megszervezik. Másrészt erre a két hétre mindenhonnan érkeznek azok a lányok, akik piros lámpás miliőben szeretnének pénzt keresni. Az idén még üzleti ajánlat is érkezett a szervezőkhöz egy bordély-sátor felállítására. Ennek a megvalósítása azonban még irreálisabb, mint a sör árának csökkentése.

De hogy ne csak a test, a lélek is kapjon valamit, nem maradhat el a hagyományos sörfesztiváli istentisztelet sem.

Van, akinek munka

Évente több ezer német vesz ki szabadságot azért, hogy a Teréz-mezőn dolgozhasson. A hagyományos csapos, szakács és pincérállások mellett vannak érdekesebbek is.

Kezdjük a „promillákkal”, akik az Oktoberfest bájos szondázói. Rendőrségi alkoholszintmérőkkel felszerelve járják a sátrakat és pénz ellenében megmérik a vendégek ittassági fokát. Minden teszthez jár egy szép bajor oklevél, amelyre a vendég nevét, alkoholszintjét írják fel. A tizenöt éves hagyomány már kezdetben akkora siker volt, hogy a bajor gazdasági minisztérium „A legjobb müncheni üzleti ötlet” címmel jutalmazta.


Fotó: AFP / Jaine Reina

A „mamarazzik” digitális tükörreflexes kamerákkal járják a sátrakat, fényképezik a vendégeket. A képeket helyben elő is hívják és eredeti sörfesztiválos keretben adják el a vendégeknek. A „schatzi” (kincsem) népviseletbe öltözve exkluzív virágokat, kalapokat, plüssállatkákat és egyéb válogatott minőségű ajándéktárgyakat árusít. A „florák”, mint nevük is elárulja, rózsát és virágcsokrokat árusítanak. Érdekes módon nem csak a megajándékozott barátnők és feleségek, de ők maguk is rengeteg bókot kapnak. Nem csoda hát, hogy ez az egyik legkedveltebb munka a lányok körében.

Hagyomány és haladás

Talán hihetetlen, de a bajorok a mai napig ragaszkodnak a népviselethez. A bőrnadrág újraélesztése egy tanár, Joseph Vogl nevéhez köthető, aki 1883-ban a lódennadrág elterjedése ellen tiltakozva megalakította az első népviseleti egyesületet. A sörfesztiválnak is minden évben új hivatalos bőrnadrágja van, az ideit mindössze kétszáznegyvenkilenc euróért lehet megvásárolni. A nőknek is illik népviseletbe öltözni és nem árt, ha tudják melyik oldalon érdemes megkötni a kötény szalagját. A baloldali masni ugyanis azt jelzi, a lány még szabad és a masni kioldozása nem csak megengedett, de kívánatos is!

Az étkezés terén is küzd a régi az újjal. A sült csirke elmaradhatatlan étek a sör mellé. No, de a magára valamit is adó vendéglős ma már biocsirkét kínál. Az öko-tanúsítvánnyal ellátott kávé, mandula, édesség is egyre közkedveltebb lett mára.

Hagyomány ide vagy oda, a klímavédelem talán a sörnél is fontosabb. Sok sátrat már évek óta

LED-lámpákkal világítanak, a mosogató vizét a WC öblítésre visszaforgatják. Az összes közösségi teret ökoáram világítja be és sok konyhán biogázzal főznek. A látogatók is tehetnek valamit a klímavédelemért. Aki megvásárol egy úgynevezett klimaszívet mézeskalácsból, az árával kiegyenlíti egy liter sör, egy fél csirke, egy perec, a vasúti utazás és a mézeskalácsszív előállítására fordított CO2 kibocsátást. Erről egy tanúsítványt is kapnak a klímabarátok.

Mindazoknak, akik nem utazhatnak el Münchenbe, egy kis vigasz, hogy élő webkamera segítségével bepillanthatnak a sörfesztivál életébe: http://www.oktoberfest.de/de/webcam/live/

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik