Nagyvilág

Vasárnap eldől: nem lépnek koalícióra a magyarok

December 9-én új parlamentet választ Románia. A helyi magyar pártok várhatóan nem vállt vállnak vetve, inkább kard-ki-kard futnak neki a kampánynak.

Három magyar párt verseng majd decemberben a közel 1,3 millió romániai választó voksaiért. Az összefogásnak lennének ugyan technikai alternatívái, gyakorlati megvalósulásuk teljességgel lehetetlennek tűnik.

Választási koalíció

Szeptember 16-ig jelezhetik a pártok Romániában, ha koalícióban szeretnék megmérettetni magukat a decemberi választásokon. Ebben az esetben persze nem csak a szavazótáborok összeadódásának előnyeit élveznék: az így induló pártok számára megemelkedik a parlamentbe jutáshoz elvárt eredmény – a szavazatoknak nem csak 5, hanem 8 százalékát kellene elérniük.

Többek közt erre hivatkozva zárja ki az együttműködést a legnagyobb erdélyi magyar párt, a Romániai Magyarok Demokrata Szövetsége. Mint mondják, a 8 százalék egyszerűen meghaladja az erdélyi magyarság erőit.


Kelemen Hunor: “Ez nem más, mint egyszerű PR fogás.” 
(Fotó: MTI/Balázs Attila)

Igaztalannak tartja ezt – az együttműködést kizáró – érvelést az Erdélyi Magyar Néppárt. Toró T Tibor, a párt elnöke ezért csütörtökön újból választási szövetség kötésére hívta fel az erdélyi magyar pártokat. Toró sajtótájékoztatón jelezte: létezik egy szabály, ami alternatív küszöböt jelöl meg, így az RMDSZ érvelését nem tudja elfogadni. „Ha egy választási szövetség legalább hat képviselője és három szenátorjelöltje befutó helyen végez a saját választókerületében, az országosan elért eredménytől függetlenül megkapja a neki járó parlamenti székeket. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, manipulatív szándékkal teszi, hogy azt ne mondjam, hazudik” – üzente a pártelnök.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megkeresésünkre elmondta, szeptember 16-ig egyszerűen képtelenség megállapodást kötni. „Teszem hozzá, azt nem tudom komoly szándékként értékelni, hogy valaki a sajtón keresztül üzen. Aki így jár el, aki nem veszi a fáradtságot, hogy felemelje a telefont vagy személyesen megkeressen, az nem gondolja komolyan az együttműködést. Ez nem más, mint egyszerű PR fogás.”

Egymást gyengítve

Az RMDSZ így mindenképp egyedül indul csatába. Arra a felvetésre, hogy így közel 100 ezer szavazóról (akik a helyhatósági választásokon a másik két magyar pártra szavaztak) lemond, Kelemen Hunor azt mondta: a hibák korrigálásával, őszinte beszéddel, konkrét programokkal és következetes politizálással szeretnék őket is megszólítani. A párt célja pedig szerinte nem lehet más, mint a 2008-as eredmények megismétlése, és önálló testület felállítása mind a képviselőházban, mind a szenátusban.

Bár egyedül minden bizonnyal nem tud mandátumhoz jutni – így ez biztosan magyar szavazatok elvesztéséhez vezet – megméretteti magát az EMNP is. Toró Tibor elmondta: nem áll meg az élet, el fognak indulni, jelölteket fognak állítani. „A háttérben már megkezdődtek az előkészületi munkálatok, de erről még nem szeretnénk beszélni, megvárjuk a vasárnapot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik