Nagyvilág

Sejki kritika a pápának

Katari az alany.

Egy befolyásos katari sejk azzal vádolta a katolikus egyház fejét, hogy viszályt szít Libanon keresztény és muzulmán közössége között.

A katari The Peninsula című újság szombati száma idézte Juszuf Abdalláh al-Karadavi kijelentését, miszerint XVI. Benedeknek a közel-keleti püspökök szinódusa alkalmából kiadott közleménye “veszedelmes üzeneteket és elképzeléseket tartalmaz”.

Kérjen bocsánatot

Ilyennek minősíti a sejk a pápa állítólagos figyelmeztetését a társadalom iszlamizálódására, és azt is, hogy a katolikus egyházfő a Közel-Kelet keresztényei között “terjeszti a félelmet a politikai iszlámtól”.

Al-Karadavi bocsánatkérésre szólította fel XVI. Benedeket hat évvel ezelőtti regensburgi beszédéért. Akkor a pápa egy középkori bizánci császárnak az iszlámra vonatkozó, kritikus megjegyzését idézte; a pápa szavai nyomán véres tiltakozások törtek ki számos iszlám országban. A katari sejk szerint emiatt a Vatikánnak ugyanúgy meg kell követnie a muzulmánokat, ahogyan korábban megkövette a zsidókat.

Pápai válasz

A közel-keleti püspökök szinódusa alkalmából kiadott közleményében az egyházfő fölemeli szavát az erőszak és a vallási fundamentalizmus ellen. Mint írja, muzulmánoknak és keresztényeknek “közös meggyőződésük, hogy vallási dolgokban sem a kényszer, sem az erőszak alkalmazása nem megengedett”, mivel azok “Isten akarata ellen valók”.

XVI. Benedek a továbbiakban leszögezi: a fundamentalizmus valamennyi vallási közösségnek a rákfenéje, hirdetői politikai okokból próbálnak meg rátelepedni az egyén lelkiismeretére és a vallásra. “Felhívom a (közel-keleti) térség minden zsidó, keresztény és muzulmán vallási vezetőjét: személyes példával és tanításukkal törekedjenek arra, hogy kiirtsák ezt a fenyegetést, amely válogatás nélkül érinti az összes vallás hívőit” – áll a pápa közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik