Nagyvilág

Brüsszelből Románia olyan, mint Magyarország

viviane-reding (viviane reding, )
viviane-reding (viviane reding, )

A korábban Magyarországgal kapcsolatos vitához hasonlította az Európai Parlamentben (EP) a romániai helyzetről szerdán rendezett politikai vitát Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke.

“Idén ez a második eset, hogy az Európai Unió egyik tagállamában a jogállamiság nagyon súlyos helyzetével kell foglalkoznunk. Magyarország után, most a romániai helyzettel kell foglalkoznunk. A mai vitát, miként a hasonló kérdésekről lefolytatott korábbiakat is, nagyon uralták a pártpolitikai megfontolások: hasonló attitűdök, hasonló vitákban” – fogalmazott Reding.

A romániai helyzetet illetően a bizottsági alelnök fontos lépésnek nevezte, hogy tiszteletben tartották az államfő elmozdítására irányuló népszavazás érvénytelenségének alkotmánybírósági kimondását. Az Európai Bizottság azonban nem kapott választ minden aggályára – tette hozzá.

Reding egyben valamennyi EU-ország igazságügyi rendszerének módszeres áttekintését kezdeményezte, hogy jobban érvényesüljenek a jogállamiság követelményei. Az alelnök szerint új mechanizmust kell létrehozni, amelynek segítségével mérhetővé, összehasonlíthatóvá és kritériumokkal összevethetővé válik az egyes tagországok igazságügyi rendszerének “ereje, hatékonysága és megbízhatósága”.

“Az igazságszolgáltatás függetlensége kulcseleme lesz ennek az értékelésnek” – jelentette ki a bizottsági alelnök az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, a romániai politikai helyzetről folytatott vitában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik