Nagyvilág

Azerbajdzsán: Ha egy azeri meghal, Örményország lesz a hibás

Orban-Viktor-Azerbajdzsanban(210x140)(2).jpg (orbán viktor, azerbajdzsán, )
Orban-Viktor-Azerbajdzsanban(210x140)(2).jpg (orbán viktor, azerbajdzsán, )

Az azeriek szerint az örmény kormány terroristákkal kokettál és Baku minden azeri állampolgár elleni támadást az örmények számlájára fog írni.

Azerbajdzsán a diplomatái és állampolgárai ellen irányuló mindenfajta lehetséges provokációért teljes mértékben Örményország vezetését fogja felelőssé tenni – jelentette ki szerdán Bakuban Elman Abdullayev külügyi szóvivő.

Elmondta: Azerbajdzsán felhívással fordult minden olyan országhoz, amelyben azeri diplomáciai képviselet működik, hogy feltétlenül erősítsék meg az azeri diplomaták védelmét.

A szóvivő egy nappal azután tette ezt a bejelentést, hogy Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége – a hírportálok tudósításai szerint – gyilkosságokkal, azeriek tömeges kivégzésével fenyegető üzenetet kapott a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű örmény terrorszervezettől.

A szóvivő emlékeztetett: az ASALA az egész világon jól ismert terrorszervezet, amelynek terrorcselekményei sok ember halálát okozták. “A fenyegetések, az agresszív retorika, az örmény elnök agresszív lépésekre ösztönző felhívásai arra utalnak, hogy az örmény vezetés szoros kapcsolatban áll a terrorizmussal, és pártfogolja is azt” – mondta a külügyi szóvivő.

Szerinte mindaz, ami ma Örményországban Safarov szabadlábra helyezésével kapcsolatosan történik, nem más, mint színjáték és populizmus, amely révén az örmény vezetés a választások közeledtével tiszteletet akar ébreszteni maga iránt a szélsőségesen nacionalista erők körében.

Szerzs Szargszján örmény elnök augusztus 31-én jelentette be, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, azt követően, hogy a magyar kormány átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztését töltő Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és hősként ünnepeltek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik